Różyczki z jabłek

    Różyczki z jabłek

    Zapisz do ulubionych
    40min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Piękne róże z jabłek to hit tego roku! Kilka składników, prosty przepis i już zachwycisz swoich gości.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2-3 dość twarde jabłka
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 1 prostokątny płat kruchego ciasta
    • 1 łyżka masła
    • cukier

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Blachę do pieczenia posmarować tłuszczem albo wyłożyć papierem do pieczenia.
    2. Jabłka przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne, a następnie pokroić w cienkie plasterki. Włożyć do miski z wodą i sokiem z cytryny (aby nie ściemniały). Wstawić do kuchenki mikrofalowej na 2 minuty, aby zmiękły. Wyjąć z wody i dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami.
    3. Ciasto pokroić na paski szerokości ok. 8 cm.
    4. Plasterki jabłek ułożyć na jednej połówce ciasta tak, aby lekko na siebie zachodziły i pokrywały tylko połowę paska ciasta (patrz zdjęcie). Przykryć drugą połówką ciasta, składając je na pół.
    5. Zwinąć ciasto jak ślimaka, aby powstała róża. Posypać łyżeczką cukru i na wierzchu położyć kawałek masła.
    6. Ułożyć na blaszce i piec przez 20 minut, aż będą rumiane.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis