Zapiekanka z kapusty

    Zapiekanka z kapusty

    10polubień
    50min.


    Zrobione przez 131 osób

    Doskonały dodatek na świąteczny stół. Kapusta będzie bardziej chrupiąca jeśli się jej nie podgotuje, ale użyje surowej.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 średnia główka kapusty, grubo poszatkowana
    • 2 łyżki masła
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 235 ml (1 szklanka) mleka
    • 75 g (2/3 szklanki) startego żółtego sera
    • 110 g (1/2 szklanki) bułki tartej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 175°C. Wysmarować tłuszczem dwulitrowe naczynie żaroodporne.
    2. Włożyć kapustę do osolonego wrzątku i gotować około 10 minut, aż będzie zaczynała mięknąć. Odcedzić.
    3. W międzyczasie stopić masło w małym rondelku na małym ogniu. Dodać mąkę, mleko i sól. Gotować mieszając, aż lekko zgęstnieje, a następnie dodać ser.
    4. Przełożyć kapustę do przygotowanego naczynia żaroodpornego i wymieszać z sosem serowym. Wierzch posypać bułką tartą.
    5. Piec w nagrzanym piekarniku przez 25 do 30 minut, aż wierzch się zarumieni.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    1

    Przepis prosty jak konstrukcja cepa i łatwy do modyfikacji, a ja się w modyfikacje nie lubię bawić (do kapuchy dodałam mięso mielone, przesmażone z cebulką i koncentratem pomidorowym). Wyszło pysznie i całkiem szybko! - 14 lis 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis