Nogi z kurczaka pieczone z boczkiem i cytryną

    Nogi z kurczaka pieczone z boczkiem i cytryną

    1polubienie
    4godz.25min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Takie składniki i przyprawy jak wędzony boczek, tymianek, cząber i cytryna zawsze doskonale komponują się z pieczonym kurczakiem. W tym bardzo prostym, ale efektownym przepisie połączono wszystkie z nich. Doskonałe danie zarówno na "szybki obiad" jak i "kolację we dwoje". Najlepsze z pieczonymi ziemniakami, choć nie od rzeczy będzie również ryż.

    Składniki
    ilość porcji: 3 

    • 3 średnie nogi z kurczaka (1 kg, mogą być również same udka lub podudzia)
    • 8 łyżek sosu sojowego
    • 3 łyżki oliwy
    • wędzony boczek w cienkich plastrach (ok. 150 g)
    • 1/2 płaskiej łyżeczki tymianku
    • 1/2 płaskiej łyżeczki majeranku
    • 1/2 płaskiej łyżeczki cząbru
    • 1 średnia cytryna

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.10min.  ›  +3godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 4godz.25min. 

    1. Z nóg z kurczaka usuwamy ewentualny nadmiar tłuszczu i skóry oraz pozostałości np. chrząstek czy kości. Płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Dzielimy na pół na osobno udka i podudzia.
    2. W misce mieszamy sos sojowy i oliwę. Namaczamy w nich mięso, tak aby było dobrze pokryte płynem. Przykrywamy i umieszczamy w lodówce na kilka godzin. W międzyczasie warto raz czy dwa zamienić kawałki mięsa miejscami i odwrócić je na drugą stronę.
    3. Na dość silnym ogniu rozgrzewamy na sucho patelnię. Kładziemy na niej wyjęte z marynaty kawałki kurczaka. Zmniejszamy nieco ogień o obsmażamy mięso ze wszystkich stron przez 8-10 minut.
    4. Obsmażone kawałki kurczaka owijamy dookoła plastrami boczku. Kładziemy na dnie naczynia żaroodpornego, posypujemy pieprzem, majerankiem, tymiankiem i cząbrem. Na górę każdego kawałka kładziemy niezbyt gruby (ok. 5 mm) plasterek cytryny. Nadmiarową część cytryny rozkładamy na dnie naczynia.
    5. Naczynie przykrywamy szczelnie folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy do miękkości przez ok. 60 minut, przy czym na ostatnie 10 do 15 minut zdejmujemy przykrycie.
    6. Podajemy na ciepło, z sosem z pieczenia oraz z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami, które przygotowujemy równolegle.

    Rada

    Jeśli chcemy nieco bardziej podkreślić cytrynowe nuty, dodajmy 1–2 łyżki soku z cytryny do mieszanki sosu sojowego i oliwy, w której leżakujemy mięso. Cytryną możemy pokropić również pieczone ziemniaki jeśli to z nimi podajemy kurczaka.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Kulinarna Pokusa

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis