Frittata z pieczarkami, papryką i karczochami

    Frittata z pieczarkami, papryką i karczochami

    1polubienie
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Frittata, czyli włoski gruby omlet z wieloma składnikami w środku, a często również bogato przyozdobiony z zewnątrz. W tym przepisie wersja z cebulą, czosnkiem i parmezanem w środku, z wierzchu udekorowana złocistymi pieczarkami, grillowaną papryką i marynowanymi sercami karczochów.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 średnia cebula
    • 1 ząbek czosnku
    • 2-3 gałązki natki pietruszki
    • 100 g pieczarek
    • 75 g serc karczochów marynowanych w oleju
    • 100 g grillowanej papryki ze słoika
    • 2 łyżki masła
    • 1 płaska łyżeczka soli
    • 6 dużych (L) jajek
    • 2 łyżki parmezanu
    • szczypta czarnego pieprzu świeżo mielonego
    • kilka łyżek oliwy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Ząbek czosnku obieramy i dość drobno kroimy. Natkę pietruszki siekamy, usuwając przy tym najgrubsze gałązki i pozostawiając w zasadzie same listki. Pieczarki płuczemy, osuszamy i kroimy w grube plasterki. Serca karczochów odsączamy z oleju i dzielimy na mniejsze kawałki. Paprykę odsączamy i kroimy na cienkie paski.
    2. Na patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 1 łyżkę masła. Gdy zacznie wrzeć, wrzucamy pieczarki, lekko solimy i smażymy przez 4-5 minut do lekkiego zrumienienia. Gotowe odkładamy w ciepłe miejsce.
    3. Na patelnię dodajemy kolejną łyżkę masła. Roztapiamy, doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Podsmażamy niezbyt intensywnie przez 2-3 minuty do zeszklenia, często mieszając.
    4. Jajka dokładnie roztrzepujemy w misce, aż dobrze się spienią. W trakcie roztrzepywania jajek dodajemy do nich: posiekaną pietruszkę, podsmażoną cebulę i czosnek, parmezan, resztę soli oraz szczyptę mielonego czarnego pieprzu.
    5. Na średniej patelni (ok. 24 cm) na średnim ogniu rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Wlewamy roztrzepane jajka z dodatkami, które równomiernie rozprowadzamy. Po krótkim podgrzewaniu przestawiamy patelnię na mały ogień i przykrywamy. Podgrzewamy bardzo powoli przez ok. 8-10 minut – jajka powinny się ściąć, ale w miarę możliwości nie powinny zbrązowieć od dołu. W międzyczasie dzielimy placek miękką łyżka na równe ćwiartki.
    6. Zdejmujemy podzielony placek z patelni. Rozgrzewamy jeszcze dodatkową 1-2 łyżki oliwy, po czym dosmażamy kawałki placka od drugiej strony przez ok. 2 minuty.
    7. Na frittacie układamy kawałki papryki, pieczarek i karczochów; od razu podajemy.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Kulinarna Pokusa

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis