Pieczarki duszone z czosnkiem i chili

    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili

    1polubienie
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Niezwykle popularne pieczarki przyrządzone w stylu kuchni hiszpańskiej. Podane tak po prostu z np. pieczywem okazują się całkiem sytą, bezmięsną potrawą, która w przypadku wielu osób może zastąpić nawet obiad. Może to być jednak również doskonały dodatek do innych potraw, w tym w szczególności mięsnych. Wyjątkowo szybkie i łatwe do przygotowania.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 500 g pieczarek
    • 3 ząbki czosnku
    • 1 średnia papryczka chili
    • kilka gałązek natki pietruszki
    • 1 łyżka oliwy
    • 2 łyżki masła
    • 2-3 łyżki cytryny
    • 1 płaska łyżeczka soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Pieczarki dokładnie płuczemy. Duże grzyby dzielimy na mniejsze kawałki. Ząbki czosnku obieramy z łupinek i miażdżymy w wyciskarce. Z papryczki chili usuwamy gniazda nasienne i bardzo drobno ją kroimy. Z pietruszki usuwamy najgrubsze łodygi, siekamy średnio drobno.
    2. W rondlu z nieprzywierającą powłoką na dość silnym ogniu rozgrzewamy łyżkę oliwy i 2 łyżki masła. Gdy się roztopi i zacznie wrzeć, wrzucamy czosnek i papryczkę chili. Smażymy przez ok. 1 minutę często mieszając. Dodajemy pieczarki. Dokładnie mieszamy je z pozostałymi składnikami, w międzyczasie również solimy. Przestawiamy na mały ogień i przykrywamy.
    3. Dusimy dość powoli przez ok. 20 minut, do miękkości grzybów, czasami mieszając. Na kilka minut przed końcem duszenia dodajemy również sok z cytryny i posiekaną pietruszkę. Na sam koniec odparowujemy z garnka nadmiar płynu, aby sos stał się gęsty.
    4. Podajemy na ciepło jako dodatek lub samodzielnie – w tym ostatnim wypadku najlepiej z mieszanym pieczywem z ziarnami typu nasiona dyni lub słonecznika.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Kulinarna Pokusa

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis