Słodko-kwaśne udka z kurczaka z miodem

    Słodko-kwaśne udka z kurczaka z miodem

    1polubienie
    1godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Łatwe do przygotowania danie oferujące egzotyczny miks smaków, który może nasuwać skojarzenia np. z kuchnią indyjską. Połączenie m.in. imbiru, cynamonu, curry oraz miodu i cytryny nadaje tak przyrządzonemu kurczakowi bardzo oryginalnego wyrazu. Najlepiej podawać z ryżem, w szczególności basmati.

    Składniki
    ilość porcji: 3 

    • 3 średnie nogi z kurczaka / 3 udka + 3 podudzia (900 g)
    • 2 średnie czerwone cebule
    • 1 średnia cytryna
    • 75 g suszonych słodkich śliwek
    • 4 łyżki miodu
    • 1 łyżeczka mielonego imbiru
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 1 łyżeczka curry
    • 1 łyżeczka soli
    • 2 łyżki oliwy
    • 30 g grubo krojonych migdałów

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.10min.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Jeśli używamy całych nóg z kurczaka, dzielimy je na pół w stawie; w każdym wypadku usuwamy z nich ewentualny nadmiar tłuszczu. Mięso solimy i pozostawiamy na kilkanaście minut. Cebule obieramy i dzielimy wzdłużnie na ćwiartki. Cytrynę kroimy w niezbyt grube plasterki, wyciskając dodatkowo 1 łyżkę soku, śliwki na mniejsze kawałki. Miód rozpuszczamy w 200 ml wody, dodając również łyżkę soku z cytryny, cynamon, imbir oraz curry; dokładnie mieszamy.
    2. Na patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Obsmażamy intensywnie mięso ze wszystkich stron przez ok. 8 minut do zarumienienia.
    3. Na dnie brytfanny umieszczamy kawałki kurczaka i śliwki, przekładając cebulą. Oblewamy od góry rozpuszczonym w wodzie miodem z przyprawami. Następnie obsypujemy migdałami, a na sam koniec na poszczególnych kawałkach mięsa kładziemy po plastrze cytryny.
    4. Brytfannę zamykamy pokrywką lub folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez ok. 60 minut do miękkości mięsa. Na ostatnie 15-20 minut zdejmujemy przykrycie brytfanny.

    rada

    Jeżeli śliwki nie są zbyt słodkie, albo wręcz lekko kwaśne, dla zrównoważenia smaków dodajmy jedną łyżkę miodu więcej lub pomińmy sok z cytryny.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Kulinarna Pokusa

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis