Klasyczna zupa dyniowa

    Klasyczna zupa dyniowa

    4polubienia
    1godz.10min.


    Zrobione przez 24 osoby

    Dyniowa zupa krem z zestawu składników typowego dla naszej części Europy (w tym sensie "klasyczna"). Jednak mimo pozornego niewyszukania otrzymujemy naprawdę wyjątkową, bardzo charakterystyczną w smaku gęstą zupę, ponadto niezwykle łatwą i mało czasochłonną w przygotowaniu.

    Składniki
    ilość porcji: 3 

    • 700 g słodkiej dojrzałej dyni bez skóry i pestek
    • 1 średnia marchewka (125 g)
    • 1 średnia cebula (150 g)
    • 250 g ziemniaków
    • 1 duży ząbek czosnku
    • 2 łyżki masła
    • 450 ml bulionu
    • 1,5 łyżeczki mielonego imbiru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 55min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Dynię kroimy w grubą 2-3 cm kostkę. Cebulę, czosnek, ziemniaki i marchewkę obieramy. Cebulę kroimy w szerokie półtalarki, ziemniaki w grubą, a marchewkę w drobną kostkę. Ząbek czosnku dzielimy na kilka mniejszych kawałków.
    2. W garnku lub dużym rondlu z nieprzywierającą powłoką na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2 łyżki masła. Gdy się roztopi i zacznie wrzeć, wrzucamy do garnka dynię i marchewkę. Podsmażamy przez 5 minut co pewien czas mieszając.
    3. Dodajemy cebulę i ziemniaki. Dokładnie mieszamy i zalewamy 250 ml bulionu. Garnek przykrywamy i przestawiamy na mały ogień. Warzywa powoli dusimy/gotujemy do miękkości przez ok. 45 minut, co pewien czas mieszając.
    4. Ugotowane warzywa dokładnie blendujemy na gładką masę, w międzyczasie dodając imbir i resztę bulionu.
    5. Podajemy na ciepło z dodatkiem np. natki pietruszki i suszonych nasion dyni, ewentualnie dyniowego pieczywa.

    Rada

    Gęstość tej zupy w największym stopniu zależy od ilości dodanego bulionu. W zależności od tego czy wolimy ją gęstszą czy rzadszą, możemy użyć innej niż w przepisie objętości bulionu.

    Jeśli używamy bulionu z kostki i stwierdzimy, że jest on bardzo intensywny w smaku, rozcieńczmy go wodą bardziej niż zaleca producent, aby nie zdominował smaku zupy.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Kulinarna Pokusa

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    KazimierzBartosiak
    3

    - - 11 lis 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis