Karkówka duszona z papryką i pieczarkami

    Karkówka duszona z papryką i pieczarkami

    2polubienia
    2godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Coś dla zwolenników „swojskich” smaków - karkówka, piwo, papryka, pieczarki i dobrze znane przyprawy. Jednak dobór składników i przypraw wg przepisu poniżej daje niby „znajomą”, a jednak niebanalną i atrakcyjną wizualnie potrawę o oryginalnym smaku i aromacie. Niekoniecznie jest to może idealny przepis na „szybki” obiad, ale przyrządzenie w ten sposób karkówki jest mało skomplikowane i mimo wszystko nie przesadnie czasochłonne. Dlatego nada się zarówno na codzienny obiad, jak i poczęstunek dla gości przy mniej oficjalnych okazjach.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1/2 łyżeczki tymianku
    • 1/2 łyżeczki cząbru
    • 1/4 łyżeczki gorczycy (startej)
    • 1/4 łyżeczki kolendry (startej)
    • 1/4 łyżeczki chili
    • 1/4 łyżeczki imbiru (mielonego)
    • 1 łyżeczka soli
    • 4 plastry karkówki wieprzowej (po ok. 200 g /1,5 cm)
    • po 1 małej czerwonej, żółtej i zielonej papryce (3x150 g)
    • 1 średnia cebula (150 g)
    • 2 ząbki czosnku
    • kawałek pora (białej lub środkowej części, 75 g)
    • 350 g pieczarek
    • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
    • 250 ml jasnego piwa
    • kilka ziaren ziela angielskiego
    • 2-3 liście laurowe

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.40min.  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. W miseczce mieszamy ze sobą przyprawy: tymianek, cząber, gorczycę, kolendrę, chili, imbir – w ilościach jak wyżej – oraz 1/2 łyżeczki soli. Tak przygotowaną mieszanką nacieramy równomiernie plastry karkówki i odkładamy na kilkanaście minut.
    2. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją poprzecznie w paski o szerokości ok. 1 cm. Cebulę obieramy, dzielimy wzdłużnie na 4 części, a następnie kroimy poprzecznie w paski. Ząbki czosnku obieramy z łupinek i miażdżymy w wyciskarce. Pora kroimy wzdłużnie w paski o szerokości kilku milimetrów. Pieczarki obieramy lub dokładnie płuczemy, po czym kroimy w dość duże kawałki (patrz zdjęcia).
    3. Na dużej głębokiej patelni (lub w brytfannie) na dość silnym ogniu rozgrzewamy 3 łyżki oleju rzepakowego. Mięso obsmażamy z obu stron do lekkiego zarumienienia (ok. 3-4 minuty), po czym wyjmujemy z patelni.
    4. Zmniejszamy nieco ogień i na tym samym tłuszczu co mięso (w razie potrzeby możemy dolać jeszcze odrobinę oleju) podsmażamy cebulę, czosnek i pora – przez ok. 2 minuty, często mieszając. Następnie dodajemy paprykę i co pewien czas mieszając smażymy przez kolejne 2-3 minuty; tę samą czynność powtarzamy następnie z pieczarkami. W międzyczasie dojemy nieco soli (ok. 1/2 łyżeczki).
    5. Warzywa zalewamy 250 ml piwa i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie tak, aby były zanurzone. Przestawiamy na mały ogień, przykrywamy i dusimy dość powoli przez 10 minut.
    6. Karkówkę wkładamy do patelni w miarę możliwości przykrywając je warzywami i zanurzając w sosie. Dolewamy nieco gorącej wody (ok. 1/2 szklanki), aby mięso było prawie całkowicie zanurzone. Całość dusimy względnie powoli do miękkości mięsa, zwykle przez ok. 75 minut. W tym czasie większość płynu powinna odparować, a sos stać się gęsty. Gdyby w trakcie duszenia na powierzchni pojawił się nadmiar tłuszczu, należy go usunąć.
    7. Podajemy na gorąco z warzywami, sosem i wybranym dodatkiem (np. kopytka, gotowane ziemniaki, makaron penne).

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Kulinarna Pokusa

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

    Podobne kategorie