Zupa z dyni z pestkami słonecznika

    Zupa z dyni z pestkami słonecznika

    2polubienia
    40min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Zupa z dyni to świetne danie na jesienne wieczory, spotkania ze znajomymi czy rodziną. Jej pełny i ciekawy smak wprowadza istotne urozmaicenie w jadłospisie.

    Składniki
    ilość porcji: 3 

    • pół cebuli
    • oliwa z oliwek
    • 1 dynia
    • ćwiartka selera
    • 3 ząbki czosnku
    • 1 marchew
    • pasta curry
    • imbir
    • kmin rzymski
    • sok z cytryny
    • cukier brązowy
    • sól
    • pieprz
    • śmietana
    • słodka papryka
    • liść bazylii
    • 2 czarne oliwki
    • pestki słonecznika

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek na złotawy kolor. Następnie dodajemy pokrojoną dynię, seler, czosnek oraz marchew i dalej smażymy ok. 3-5 minut.
    2. Gdy warzywa będą już odpowiednio podsmażone dolewamy wodę tak, aby je zakrywała.
    3. Gdy warzywa będą już miękkie całość miksujemy blenderem i doprawiamy do smaku pastą curry, imbirem, kminem rzymskim, sokiem z cytryny, brązowym cukrem, solą i pieprzem.
    4. Zupę podajemy w małej miseczce bądź na talerzu dekorując ją śmietaną, czarnymi oliwkami, listkiem bazylii, pestkami słonecznika, ewentualnie czerwoną słodką papryką. Opcjonalnie można również na wierzch pokruszyć kawałek sera feta.

    Wersja wegańska

    W wersji dla wegan zupy nie dekorujemy śmietaną :)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis