Zapiekane cukinie z pomidorami

    Zapiekane cukinie z pomidorami

    9polubień
    1godz.15min.


    Zrobione przez 428 osób

    Proste danie warzywne, które urzeka smakiem lata, świeżych pomidorów i cukinii. Znakomicie pasuje do grillowanych mięs i drobiu.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 200 g (1,5 szklanki) startego żółtego sera (np. cheddar)
    • 25 g (1/3 szklanki) startego parmezanu
    • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
    • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
    • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 średnie cukinie pokrojone w cienkie plasterki
    • 5 pomidorów śliwkowych pokrojonych w cienkie plasterki
    • 55 g masła
    • 2 łyżki drobno pokrojonej cebuli
    • 90 g (3/4 szklanki) bułki tartej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 55min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 190°C. Lekko wysmarować masłem naczynie żaroodporne wielkości około 23x23 cm.
    2. W dużej misce połączyć żółty ser z parmezanem, oregano, bazylią i czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem i odstawić.
    3. Ułożyć połowę plastrów cukinii na dnie brytfanki, a następnie posypać 1/4 mieszanki ziół i sera. Na to położyć połowę pomidorów i znów posypać 1/4 sera. Powtórzyć warstwy.
    4. Roztopić masło na patelni na średnim ogniu i zeszklić na nim cebulę. Dodać bułkę tartą i podsmażać, aż wchłonie całe masło. Wyłożyć na wierzch zapiekanki.
    5. Przykryć luźno folią i piec w rozgrzanym piekarniku przez 25 minut. Zdjąć folię i piec, aż wierzch się przypiecze, a warzywa będą miękkie (około 20 minut).

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis