Ciasto marchewkowe na gazie

    Ciasto marchewkowe na gazie

    1polubienie
    50min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Zdrowe, smaczne ciasto, bez jajek i mąki.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • litr mleka
    • 1/2 kostki masła roślinnego lub zwykłego
    • 1/2 kg marchewki
    • szklanka cukru
    • paczka budyniu waniliowego
    • pół szklanki drobnej, błyskawicznej kaszki manny
    • rodzynki i migdały
    • łyżka gorzkiego prawdziwego kakao do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Odlewamy 1 szkl. mleka. Resztę wlewamy do dużego garnka i gotujemy. Do wrzącego mleka wrzucamy masło i obraną, startą na drobnej tarce marchewkę. Całą masę gotujemy na małym ogniu bez przykrycia ok. 30 minut, często mieszając. Gotujemy , aż masa zmniejszy objętość o połowę. Marchewka musi się rozgotować, a masa zgęstnieć, ale nie za bardzo. 5 minut przed końcem gotowania do masy wsypujemy szklankę cukru i od tej pory mieszamy już częściej .
    2. Gdy już mamy gotową masę marchewkową, zdejmujemy garnek z ognia i do masy wlewamy budyń rozpuszczony w szklance mleka. Energicznie mieszamy całość do uzyskania jednolitej konsystencji.
    3. Garnek ponownie wstawiamy na mały ogień i wsypujemy stopniowo kaszkę mannę, cały czas mieszając masę. Zaczyna ona szybko gęstnieć. Kaszy wsypujemy tyle, żeby masa przypominała bardzo gęsty sos. Do masy dodajemy dużą garść rodzynek i migdałów.
    4. Mieszamy ją i wylewamy ciasto do okrągłej formy wyłożonej papierem do wypieków. Posypujemy ją kakao przesianym przez sitko. Odkładamy ciasto do wystygnięcia i zgęstnienia.

    Rada

    To połączenie czterech smaków: słodyczy cukru, marchewki, wanilii i gorzkiego kakao. Jeśli ktoś uważa, że w cieście musi być mąka, ciasto z marchewki może wylać na gotowy spód z ciasta biszkoptowego. Można też nie dodawać do niego bakalii, jeśli ktoś nie lubi rodzynek i migdałów. Można również ozdobić bita śmietaną:) Przepis od koleżanki Jadzi.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    w mojej kuchni

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis