Jajka po ranczersku

    Jajka po ranczersku

    1polubienie
    35min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Jajka po ranczersku sadzone na lekko pikantnym pomidorowo-paprykowym sosie, podane na kukurydzianej tortilli. Tradycyjne meksykańskie śniadanie.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 1/2 średniej papryki (125 g)
    • 1/2 małej czerwonej cebuli (50 g)
    • 300 g dojrzałych mięsistych pomidorów
    • 2-3 łyżki oliwy
    • mielone chili (w ilości wg upodobań)
    • 2 duże (L) jajka
    • 2 nieduże tortille (najlepiej kukurydziane)
    • szczypta soli
    • świeżo mielony czarny pieprz (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w dość drobną (ok. 1 cm) kostkę. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy na drobną kostkę. Pomidory nacinamy wokół, parzymy, ściągamy skórkę i usuwamy nadmiar łyka; kroimy w ok. 1 cm kostkę.
    2. Na małej patelni rozgrzewamy na dość silnym ogniu 2-3 łyżki oliwy. Wrzucamy cebulę i smażymy przez 1 minutę, często mieszając. Dodajemy paprykę i smażymy jeszcze przez ok. 2 minuty nadal mieszając.
    3. Dodajemy pomidory i zagotowujemy. Mieszamy wszystkie składniki przy okazji lekko je soląc oraz dosypując chili (w ilości wg upodobań, ale ostrożnie!). Przestawiamy patelnię na mały ogień, przykrywamy i dusimy powoli przez 15 minut. Jeśli po upływie tego czasu na patelni będzie dużo płynu, dusimy warzywa jeszcze przez kilka minut bez przykrycia, aby odparować nadmiar wody.
    4. Łopatką robimy w warzywach 2 wgłębienia i wlewamy do nich zawartość jajek. Podgrzewamy powoli przez 6-8 minut, aż jajka osiągną oczekiwany stopień ścięcia i odparuje reszta wody. Możemy też na pewien czas przykryć patelnię, aby przyspieszyć ścięcie się jajek.
    5. Na osobnej suchej patelni na silnym ogniu podgrzewamy przez chwilę tortille, aby były ciepłe. Kładziemy je na talerzu, a na nich – jajka z warzywami. Dla smaku i dekoracji możemy posypać jajka odrobiną mielonego czarnego pieprzu. Od razu podajemy.

    Rada

    Aby ułatwić sobie pracę, do przyrządzenia sosu możemy użyć pomidorów z puszki – zwróćmy jednak uwagę, aby były dobrej jakości i zawierały dużo miąższu, a nie soku/wody.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Kulinarna Pokusa

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis