Kopytka ziemniaczane

    Kopytka ziemniaczane

    1polubienie
    1godz.10min.


    Zrobione przez 6 osób

    Przepis na tradycyjne polskie kopytka - popularny i uniwersalny dodatek do wielu dań, jednak spożywane również samodzielnie, np. ze skwarkami lub sosem.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 1 średni ziemniak (200 g)
    • 2 duże szklanki mąki pszennej (600 ml)
    • 1/2 dużej szklanki wody (150 ml)
    • 1 duże (L) jako
    • sól

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Ziemniaka dokładnie płuczemy, ale nie obieramy. Gotujemy do miękkości przez ok. 25 minut, po czym chłodzimy w zimnej wodzie. Obieramy ze skóry i ubijamy starannie na możliwie gładką masę.
    2. Do dużej miski wsypujemy 1/2 szklanki mąki i ok. 1/2 płaskiej łyżeczki soli, wlewamy 1/2 szklanki wody oraz wbijamy jajko. Mieszamy dokładnie, najlepiej trzepaczką do jajek, dodając w międzyczasie ziemniaki w kilku partiach. Ciasto na tym etapie będzie rzadkie, ale powinno być dość jednolite.
    3. Stopniowo dodajemy pozostałą mąkę, cały czas mieszając ciasto – najpierw łyżką, a gdy stanie się dostatecznie gęste, zaczynamy ugniatać je ręką. W międzyczasie zagotowujemy 3-4 litry osolonej wody.
    4. Na dużej desce lub na stolnicy rozprowadzamy jeszcze nieco mąki. Ciasto dzielimy na 2-3 części i z każdej z nich formujemy wałek o średnicy ok. 3 cm. Następnie kroimy go ukośnie na kluseczki o grubości ok. 1 cm, w razie potrzeby przesypując je dodatkowo mąką, aby się nie sklejały.
    5. Kluski wrzucamy w 2-3 partiach do wrzącej wody. Gotujemy do miękkości, zwykle przez ok. 8 minut licząc od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię. Podczas gotowania jednej partii formujemy i kroimy na desce kolejną. Po wyjęciu z wrzątku kopytka od razu dokładnie spłukujemy zimną wodą.

    Rada

    Kopytka mogą być większe i mniejsze, zwykle mają jednak charakterystyczny kształt rombu. Ponieważ jak to często ma miejsce z daniami mącznymi, kopytka podczas gotowania dość znacznie zwiększają swoją objętość. Należy to wziąć pod uwagę krojąc kluski.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Kulinarna Pokusa

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis