Kopytka ziemniaczane

    Kopytka ziemniaczane

    (0)
    1polubienie
    1godz.10min.


    Zrobione przez 9 osób

    Przepis na tradycyjne polskie kopytka - popularny i uniwersalny dodatek do wielu dań, jednak spożywane również samodzielnie, np. ze skwarkami lub sosem.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 1 średni ziemniak (200 g)
    • 2 duże szklanki mąki pszennej (600 ml)
    • 1/2 dużej szklanki wody (150 ml)
    • 1 duże (L) jako
    • sól

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Ziemniaka dokładnie płuczemy, ale nie obieramy. Gotujemy do miękkości przez ok. 25 minut, po czym chłodzimy w zimnej wodzie. Obieramy ze skóry i ubijamy starannie na możliwie gładką masę.
    2. Do dużej miski wsypujemy 1/2 szklanki mąki i ok. 1/2 płaskiej łyżeczki soli, wlewamy 1/2 szklanki wody oraz wbijamy jajko. Mieszamy dokładnie, najlepiej trzepaczką do jajek, dodając w międzyczasie ziemniaki w kilku partiach. Ciasto na tym etapie będzie rzadkie, ale powinno być dość jednolite.
    3. Stopniowo dodajemy pozostałą mąkę, cały czas mieszając ciasto – najpierw łyżką, a gdy stanie się dostatecznie gęste, zaczynamy ugniatać je ręką. W międzyczasie zagotowujemy 3-4 litry osolonej wody.
    4. Na dużej desce lub na stolnicy rozprowadzamy jeszcze nieco mąki. Ciasto dzielimy na 2-3 części i z każdej z nich formujemy wałek o średnicy ok. 3 cm. Następnie kroimy go ukośnie na kluseczki o grubości ok. 1 cm, w razie potrzeby przesypując je dodatkowo mąką, aby się nie sklejały.
    5. Kluski wrzucamy w 2-3 partiach do wrzącej wody. Gotujemy do miękkości, zwykle przez ok. 8 minut licząc od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię. Podczas gotowania jednej partii formujemy i kroimy na desce kolejną. Po wyjęciu z wrzątku kopytka od razu dokładnie spłukujemy zimną wodą.

    Rada

    Kopytka mogą być większe i mniejsze, zwykle mają jednak charakterystyczny kształt rombu. Ponieważ jak to często ma miejsce z daniami mącznymi, kopytka podczas gotowania dość znacznie zwiększają swoją objętość. Należy to wziąć pod uwagę krojąc kluski.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Kulinarna Pokusa

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis