Łosoś pieczony w folii z warzywami i sosem aioli

    Łosoś pieczony w folii z warzywami i sosem aioli

    2polubienia
    30min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Nie ma nic zdrowszego niż pyszna ryba na obiad! Danie jest łatwe, dodatkowo samemu można skomponować sobie zestaw warzyw.

    Przepis na 4 porcje. Niski indeks glikemiczny; węglowodany netto na porcję = 4

    Babi Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 600 g filetu z łososia
    • 1 pomarańczowa papryka (może być pół czerwonej i pół żółtej)
    • 1 cukinia (nie za duża)
    • 1/2 główki brokułu
    • 1/2 pora pokrojonego na cienkie plasterki
    • oliwa z oliwy
    • 1 cytryna
    • sól, pieprz, suszony estragon, świeży koperek
    • sos aioli
    • folia do pieczenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Nastaw piekarnik na temperaturę 175ºC.
    2. Podziel filet na 4 części, paprykę i cukinię pokrój na kawałki średniej wielkości. Podziel brokuł na różyczki. Ułóż warzywa na czterech kawałkach folii, po czym polej je oliwą i sokiem z cytryny. Posyp odrobiną soli, pieprzem i estragonem.
    3. Dopraw filety solą i pieprzem, połóż każdy z nich na kawałku folii z warzywami. Możesz na wierzch położyć plasterek cytryny i całość posypać świeżym koperkiem. Następnie zawiń w cztery pakieciki.
    4. Wstaw do piekarnika na 15 minut. Podawaj z odrobiną sosu aioli lub majonezem przyprawionym sokiem z cytryny.

    Sos aioli:

    Miksujemy 2 łyżeczki octu, 2 żółtka, 1 łyżeczkę musztardy Dijon, 1 ząbek czosnku (wyciskany), sól, biały pieprz i około 200 ml oliwy z oliwek (oliwę wlewaj cienką strużką podczas miksowania pozostałych składników). Gotowe! :)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis