Polędwica wieprzowa w sosie z kurkami

    Polędwica wieprzowa w sosie z kurkami

    1polubienie
    50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Delikatna i soczysta polędwica wieprzowa z sosem kurkowym. Oryginalny przepis wydobywający z mięsa maksimum smaku i atrakcyjnego wyglądu.

    Składniki
    ilość porcji: 3 

    • 500 g polędwicy wieprzowej
    • 250 g kurek
    • 150 ml słodkiej śmietany 18%
    • 125 ml bulionu
    • 1 średnia cebula (150 g)
    • 2 łyżki masła
    • 1 łyżka oliwy
    • szczypta soli (patrz uwagi)
    • szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
    • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    • 1 płaska łyżeczka estragonu
    • 6-8 suszonych owoców jałowca

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Polędwicę oczyszczamy z błonek i ewentualnych innych niepożądanych elementów. Dla wygody możemy ją podzielić na 2 równe części. Nacieramy pieprzem, uprzednio dokładnie roztartym w moździerzu jałowcem oraz ewentualnie niewielką ilością soli. Pozostawiamy na kilkanaście minut.
    2. Kurki dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, następnie osuszamy. Duże grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
    3. Na głębokiej patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2 łyżki masła z dodatkiem 1 łyżki oliwy. Gdy się roztopi i zacznie wrzeć, wykładamy na nie polędwiczkę. Obsmażamy dokładnie ze wszystkich stron przez ok. 4 minuty do lekkiego zarumienienia. Wyjmujemy z patelni i na chwilę odkładamy na bok.
    4. Na patelnię wrzucamy cebulę, a po około minucie również kurki. Smażymy dość intensywnie przez 3-4 minuty często mieszając.
    5. Grzyby i cebulę zalewamy bulionem. Doprowadzamy do wrzenia i wkładamy z powrotem polędwicę, wraz z wszelkim sokiem jaki ewentualnie z niej wyciekł. Przestawiamy patelnię na mały ogień i przykrywamy. Dusimy dosyć powoli przez 10-12 minut (patrz uwagi) w połowie tego czasu odwracając mięso na drugą stronę, po czym polędwicę wyjmujemy z patelni i odkładamy w ciepłe miejsce, koniecznie pod przykryciem, aby nie wyschła.
    6. Zwiększamy ogień i redukujemy sos tak, by stał się możliwie gęsty. Na koniec dodajemy śmietanę, estragon oraz gałkę muszkatołową – podgrzewamy przez chwilę do temperatury bliskiej wrzeniu dokładnie mieszając, ale już nie gotujemy.
    7. Polędwicę podajemy na ciepło z sosem kurkowym i ewentualnie wybranym dodatkiem.

    Rada

    Czas duszenia polędwicy jest podany orientacyjnie. Polędwica będzie dobra w momencie, gdy po głębokim nakłuciu szpikulcem w środkowej części wypłynie z niej niewielka ilość przezroczystego płynu, a po przyciśnięciu np. widelcem mięso będzie wciąż lekko elastyczne. Jeśli po nakłuciu płyn przestaje wypływać, to znaczy, że czas duszenia staje się zbyt długi.
    Bądźmy ostrożni dodając sól, zwłaszcza jeśli wykorzystujemy bulion z kostki, gdyż zawiera on jej dość dużo. W razie potrzeby możemy już na końcu dosolić sos.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Kulinarna Pokusa

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis