Zabójcze karczochy

    Zabójcze karczochy

    2polubienia
    55min.


    Zrobione przez 98 osób

    Ten smak aromatycznych karczochów z masłem, czosnkiem i szalotką z pewnością zadowoli każdego wielbiciela karczochów. Mnie szczególnie odpowiada zapach dymu i wędzenia, jaki daje opiekanie na grillu.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 karczochy przekrojone na pół
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 posiekana szalotka
    • 115 g masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Rozgrzać grill na małym ogniu.
    2. W dużym garnku zagotować wodę. Włożyć karczochy do wrzątku i doprawić solą i pieprzem. Wrzucić do wody połowę czosnku i szalotek. Gotować przez około 30 minut, aż widelec łatwo wejdzie w łodygę karczocha. Odcedzić i odstawić.
    3. Roztopić masło w rondelku na średnim ogniu i podsmażyć na nim pozostały czosnek i szalotkę, ale tylko do momentu, aż zaczną wydzielać zapach, a następnie zdjąć z ognia.
    4. Położyć połówki karczochów na rozgrzanym grillu. Rozprowadzić po nich pędzelkiem cześć roztopionego masła. Opiekać przez 5 do 10 minut, od czasu do czasu smarując masłem, aż będą lekko przypieczone. Podawać z pozostałym masłem jako sosem do maczania.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis