Meksykańska cukinia

    Meksykańska cukinia

    1polubienie
    1godz.50min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Aromatyczna cukinia zapiekana z mięsem mielonym.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • olej
    • 1 cebula
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 papryczka chili
    • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
    • 1/2 puszki pomidorów
    • sos salsa Mexicana Folwark ®
    • 1/2 puszki fasoli czerwonej
    • 1/2 puszki kukurydzy
    • 10 zielonych oliwek
    • sól, pieprz
    • słodka papryka
    • oregano
    • bazylia
    • przyprawa do mięsa mielonego
    • 2 cukinie (średniej wielkości)
    • 10 dkg startego sera żółtego (Chedar)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

      Farsz:

    1. Na rozgrzanej oliwie podsmażmy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany ząbek czosnku.
    2. Dodajemy posiekaną małą papryczkę chili pozbawioną gniazd nasiennych. Całość smażymy ok. 5 minut.
    3. Dodajemy mięso, smażymy do czasu aż się całe obsmaży, dodajemy puszkę pomidorów, sos salsa Mexicana Folwark® 2 łyżki, przykrywamy i dusimy 20 min.
    4. Następnie dodajemy pół puszki fasoli, pół puszki kukurydzy i kilka pociętych zielonych oliwek. Przyprawiamy do smaku: sól, pieprz, paprykę słodką, oregano, bazylię i przyprawę do mięsa mielonego. Dokładnie mieszamy.
    5. Cukinia:

    6. Z cukinii usuwamy gniazda nasienne. Wydrążone cukinie solimy. Odstawiamy na pół godziny. Usuwamy powstałą wodę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 15 minut (180 stopni) – do czasu aż cukinia zmięknie.
    7. Następnie w wydrążone cukinie wypełniamy farszem i posypujemy serem. Pieczemy kolejne 10 minut. Gotowe.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis