Tureckie chlebki pide z indykiem, paprykową pastą i serem typu greckiego

    Tureckie chlebki pide z indykiem, paprykową pastą i serem typu greckiego

    1polubienie
    2godz.


    Zrobione przez 2 osoby

    Chlebki pide znane z Turcji jak i z całego Bliskiego Wschodu przewijają się w niezwykle wielkiej liczebności smaków - rodzaj farszu ogranicza tylko nasza wyobraźnia. Spróbujcie jedną z naszych wersji z mięsem mielonym z indyka oraz pastą paprykową i serem typu greckiego, okraszoną świeżą kolendrą i rukolą.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 10 g świeżych drożdży
    • 1 szklanka mleka
    • 3 szklanki mąki pszennej
    • 1 łyżeczka soli
    • 2 łyżki jogurtu naturalnego
    • 3 łyżki oleju roślinnego
    • 1/2 szklanki przegotowanej letniej wody
    • 300 g mięsa mielonego z indyka
    • 1 cebula
    • nać pietruszki
    • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
    • 1 łyżeczka pasty paprykowej
    • sól i pieprz
    • 1/2 łyżeczki kuminu
    • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
    • ser typu greckiego
    • czarnuszka
    • rukola, kolendra

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +1godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i odstawiamy na 10 minut by zaczęły wytwarzać gaz.
    2. Mąkę mieszamy z drożdżami, resztą ciepłego mleka, solą, jogurtem i olejem, a następnie dokładnie wyrabiamy ciasto przez około 10 minut.
    3. Jeśli ciasto jest zbyt twarde dolewamy do niego nieco letniej wody - powinno być miękkie.
    4. Wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia i zajmujemy się farszem.
    5. Do mięsa mielonego dodajemy drobno pokrojoną cebulę i nać pietruszki oraz koncentrat pomidorowy (lub zredukowane istotnie na patelni pół pomidora bez skóry), a także pastę paprykową (możemy 1/5 czerwonej papryki pokroić bardzo drobno i usmażyć na patelni).
    6. Dodajemy sól, pieprz, ostrą paprykę oraz starty w moździerzu kumin.
    7. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy w misce do lodówki by aromaty przeszły.
    8. Gdy ciasto podwoi objętość zagniatamy je i dzielimy na fragmenty wielkości mandarynki.
    9. Z ciasta formujemy łódeczki (grubsze boki i cienkie dno) i nakładamy łyżeczką farsz (ma być surowy) - ilość wedle uznania - 0,4-0,8 cm grubości.
    10. Chlebki układamy na papierze do pieczenia na blasze i pieczemy w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 250 stopni C.
    11. Pięć minut przed końcem pieczenia na wierzch dodajemy nieco pokruszonego sera typu greckiego.
    12. Chlebki podajemy ciepłe, posypujemy nieco czarnuszką i możemy podać do nich rukolę i/lub oprószyć posiekaną kolendrą.
    13. Idealnie pasuje do nich schłodzone białe wytrawne wino.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    zobacz ich smak

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis