Pieczarkowe risotto

    Pieczarkowe risotto

    2polubienia
    1godz.5min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Wegetariańskie, proste, niekoniecznie szybkie, ale pyszne! Może być serwowane solo albo jako dodatek do mięsa. Kolejne wydanie potrawy z ogromnej kopalni pomysłów jaką jest kuchnia włoska – zapraszam do gotowania! W przypadku tego przepisu bardzo ważny jest dobór jogurtu – nie może mieć dużo wody, bo sos nam nie zgęstnieje w odpowiednim czasie i zamiast risotto będzie kleik na kolację 😉

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 1 średnia cebula
    • 250 g pieczarek
    • 1 łyżka oleju
    • 150 g ryżu do risotto
    • 500 ml bulionu
    • 100 g sera typu Lazur
    • 200 g jogurtu greckiego
    • świeżo mielony czarny pieprz
    • 2 łyżeczki tymianku
    • 1 pęczek natki pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Po pierwsze kroimy cebulę na w miarę drobną kostkę, pieczarki dokładnie myjemy i odrywamy nóżki od kapeluszy. Kapelusze kroimy na pół i potem na średnio grube plastry, tak, żeby kawałki pieczarek nie były zbyt cienkie. Nóżki kroimy na mniej więcej takiej samej wielkości kawałki. Pietruszkę siekamy, ja wolę większe kawałki, ale to kwestia gustu :)
    2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulę i smażymy aż się zeszkli. Dorzucamy pokrojone pieczarki i dusimy na średnim ogniu aż pieczarki puszczą wodę i ta prawie w całości odparuje.
    3. Gdy wody z pieczarek już prawie nie ma na patelni wrzucamy na nią ryż, dokładnie mieszamy i smażymy kilka chwil. Po chwili całość zalewamy bulionem. Zmniejszamy ognień i od czasu do czasu mieszając czekamy aż ryż wchłonie płyn.
    4. W międzyczasie kroimy ser w średnią kostkę, mieszamy w misce z jogurtem, pieprzem i ziołami.
    5. Gdy na patelni prawie nie ma śladu po bulionie wrzucamy sos jogurtowy i smażymy mieszając aż ser się rozpuści, a sos osiągnie właściwą konsystencję, ma być kleiste, ale nie lejące.

    Rada

    Koniec – wszystko gotowe, teraz tylko wystarczy nałożyć potrawę na talerz, posypać pietruszką i jeść! Smacznego :)

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Ceci Bloom

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis