Zupa z kurczaka z pieczarkami

    Zupa z kurczaka z pieczarkami

    1polubienie
    2godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Oryginalna w smaku zupa, która może być świetnym zastępnikiem naszego tak powszechnego rosołu. Tym bardziej, że jej przygotowanie zajmuje wyraźnie mniej czasu i nie wymaga dużego doświadczenia. Teoretycznie daleką inspiracją tej potrawy była zupa wywodząca się z kuchni węgierskiej, ale smakiem i aromatem zdecydowanie bardziej kojarzy się z Azją. To zasługa imbiru, który stanowi teoretycznie tylko niewielki ułamek składników pośród dużej ilości mięsa i dobrze nam znanej włoszczyzny, ale to właśnie on ma decydujący wpływ na smak zupy.

    DominikCyrylStajnbart Kujawsko-pomorskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg mięsa z kurczaka (najlepiej noga, pierś z kością i część lub całość grzbietu)
    • 1 średnia cebula (150 g)
    • 1 ząbek czosnku
    • 2 średnie marchewki (250 g)
    • kawałek korzenia selera (200 g)
    • 2-3 cm świeżego imbiru (lub 1 płaska łyżeczka mielonego)
    • 1 średni pomidor (200 g)
    • kawałek dowolnej części pora
    • 200 g pieczarek
    • kilka ziaren ziela angielskiego
    • ok. 10 ziaren czarnego pieprzu
    • 2-3 liście laurowe
    • ok. 2 płaskie łyżeczki soli
    • makaron nitki do podania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Do dużego garnka wlewamy 4 litry zimnej wody. Dodajemy połowę soli i wkładamy mięso z kurczaka. Podgrzewamy, a przed zagotowaniem ściągamy szum.
    2. W międzyczasie przygotowujemy wszystkie warzywa oprócz pieczarek. Cebulę i czosnek obieramy. Marchewki obieramy i kroimy w ćwierćwałki o długości kilku centymetrów. Seler i imbir kroimy na kilka mniejszych kawałków. Pomidora kroimy na 4 części.
    3. Po odszumowaniu do wrzącej już wody dodajemy wszystkie warzywa oprócz pieczarek oraz imbir, pieprz, ziele angielskiego i liście laurowe.
    4. Zupę gotujemy powoli pod częściowym przykryciem przez 80-90 minut, w razie potrzeby zbierając z powierzchni pianę i tłuszcz jeśli takie się pojawią. W międzyczasie obieramy i kroimy na cienkie plasterki pieczarki, które dodajemy 20 minut przed końcem gotowania; wówczas dosalamy również zupę do smaku.
    5. Z ugotowanej zupy wyjmujemy mięso, seler, pora i cebulę, pozostawiając jedynie marchewkę, pieczarki i przyprawy. Z mięsa usuwamy wszelką skórę i kości, po czym dzielimy na mniejsze kawałki.
    6. Zupę podajemy w jednym naczyniu razem z oddzielnie ugotowanym makaronem nitki oraz oczyszczonym mięsem kurczaka.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Kulinarna Pokusa

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis