Zupa kurkowa

    Zupa kurkowa

    1polubienie
    50min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Zupa kurkowa to jedno ze sztandarowych dań późnego lata i wczesnej jesieni, chociaż wychodzi dobrze również przez cały rok z kurek mrożonych. Ma oryginalny, tyleż łagodny co wyrazisty smak, a przy tym jest łatwa i mało czasochłonna w przygotowaniu.

    DominikCyrylStajnbart Kujawsko-pomorskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 3 

    • 1 średnia marchewka (150 g)
    • kawałek (150 g) selera
    • 1 mała cebula (120 g)
    • 2 ząbki czosnku
    • 3 nieduże ziemniaki (350 g)
    • 250 g kurek
    • 1,5 l bulionu
    • 1,5 łyżki masła
    • 200 ml słodkiej śmietany 18%
    • sól
    • świeży koperek do podania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Warzywa obieramy. Marchewkę i seler kroimy w kilkucentymetrowe niezbyt grube słupki. Cebulę dość drobno siekamy, czosnek miażdżymy w wyciskarce. Ziemniaki kroimy w ok. 2 cm kostkę. Kurki bardzo dokładnie płuczemy, następnie osuszamy. Duże grzyby kroimy na mniejsze kawałki.
    2. Bulion doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy marchewkę i seler, gotujemy dość powoli pod przykryciem przez 15 minut, po czym dodajemy również ziemniaki.
    3. W międzyczasie na dość silnym ogniu rozgrzewamy na patelni masło. Gdy zacznie wrzeć, wsypujemy kurki, cebulę i czosnek. Smażymy intensywnie przez 4-5 minut.
    4. Kurki razem z cebulą i czosnkiem dodajemy do zupy kilka minut po ziemniakach. Doprowadzamy całość do wrzenia i gotujemy powoli pod przykryciem do miękkości ziemniaków (zwykle nie więcej niż 10-15 minut).
    5. Dolewamy śmietanę, dokładnie mieszając ją z zupą, ale już jej nie gotując. W razie potrzeby zupę dosalamy do smaku pod koniec gotowania oraz ponownie i ostatecznie pół godziny później. Podajemy na ciepło z posiekanym świeżym koperkiem.

    Rada

    Jeżeli przygotowujemy bulion z kostki, rozcieńczmy go nieco bardziej niż wynika z proporcji podanych na opakowaniu, gdyż ma zwykle bardzo intensywny smak. Pamiętajmy również, że zawiera sporo soli, więc zanim dodamy jej więcej do zupy upewnijmy się, że w ogóle jest taka potrzeba.

    Ziemniaki kroimy dopiero bezpośrednio przed dodaniem do zupy, albo przechowujemy zalane wodą – inaczej ściemnieją.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Kulinarna Pokusa

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis