Warzywa w folii aluminiowej

    Warzywa w folii aluminiowej

    2polubienia
    45min.


    Zrobione przez 124 osoby

    Bardzo smaczna mieszanka jesiennych warzyw z rusztu pieczonych w folii aluminiowej. Trzeba będzie przygotować przynajmniej kilka foliowych paczuszek, aby wszystko w nich pomieścić. Uwaga: Gotowe warzywa rozpakowywać ostrożnie - będa bardzo gorące! Smacznego!

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 1150 g młodych ziemniaków w cienkich plasterkach
    • 1 duży słodki ziemniak w cienkich plasterkach
    • 2 słodkie cebule w plasterkach grubości 1 cm
    • 1/2 kg świeżej fasolki szparagowej pokrojonej na kawałki dlugości 3 cm
    • 1 gałązka świeżego rozmarynu
    • 1 gałązka świeżego tymianku
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • sól i pieprz do smaku
    • 60 ml (1/4 szklanki) oliwy z oliwek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Nagrzać grill do wysokiej temperatury.
    2. W dużej misce wymieszać razem kawałki młodych ziemniaków, słodkiego ziemniaka, cebulę, fasolkę, rozmaryn i tymianek. Dodać 2 łyżki oliwy, doprawić solą i pieprzem i wymieszać.
    3. Porozkładać warzywa równomiernie na kilku poskładanych w 2 lub 3 warstwy arkuszach folii. Warstwę folii od strony warzyw posmarować pozostałą oliwą. Poskładać folię w paczuszki na kształt szczelnie zamkniętych kieszeni.
    4. Ułożyć paczuszki na grillu i piec przez 30 minut, obracając raz, aż ziemniaki będą miekkie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis