Pikantna zupa ryżowo-warzywna z kurczakiem

    Pikantna zupa ryżowo-warzywna z kurczakiem

    1polubienie
    1godz.35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Propozycja dania prostego, ale to za to oryginalnego w smaku. Z dość podstawowych, ale trochę nietypowo skomponowanych składników, takich jak marchewka, pomidory z puszki, kukurydza konserwowa, ryż czy kurczak przygotujemy bardzo ciekawą, lekką, zdrową i dobrze wyglądającą zupę. Co więcej, ponieważ wykorzystujemy składniki częściowo już przetworzone, zajmie nam to naprawdę niewiele czasu.

    DominikCyrylStajnbart Kujawsko-pomorskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 mała marchewka (ok. 120 g)
    • kawałek korzenia selera (ok. 100 g)
    • 1 średni filet z kurczaka (250 g)
    • 1-2 płaskie łyżeczki soli (patrz uwagi)
    • 1 puszka (400 g) całych pomidorów
    • 1,5 litra bulionu drobiowego (własnego lub z kostki)
    • 2 łyżki oliwy
    • 5 łyżek (60 g) ryżu
    • 2/3 puszki kukurydzy konserwowej odsączonej z zalewy (150 g)
    • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (mielonego chili)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. Marchewkę i seler obieramy, po czym kroimy w słupki o grubości ok. 5 mm i długości kilku centymetrów. Z filetu z kurczaka usuwamy ewentualne chrząstki i błonki, po czym kroimy w 2-3 cm kostkę (ok. 20 kawałków), oprószamy częścią soli i pozostawiamy na kilka(naście) minut. Pomidory, zależnie od ich rozmiaru, kroimy na 2-3 mniejsze kawałki każdy.
    2. Bulion zagotowujemy, po czym dodajemy marchewkę i seler. Doprowadzamy ponownie do wrzenia i gotujemy powoli pod przykryciem przez ok. 5 minut.
    3. W międzyczasie na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i intensywnie podsmażamy kawałki kurczaka – przez 2-3 minuty dokładnie ze wszystkich stron, do lekkiego zarumienienia. Dodajemy mięso do zupy, doprowadzamy ponownie do wrzenia i gotujemy powoli przez kolejne 5 minut.
    4. Dodajemy kolejne składniki w kolejności: ryż, kukurydza i pomidory. Za każdym razem ponownie doprowadzamy zupę do wrzenia i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez następne 5 minut, z tym że ostatnie w kolejności pomidory jedynie już na chwilę zagotowujemy. Przed ich dodaniem powinniśmy również upewnić się, że ryż jest już bliski miękkości. W międzyczasie dodajemy również kilka łyżek soku odsączonego z pomidorów, a także pieprz cayenne i więcej soli.
    5. Na koniec sprawdzamy doprawienie zupy – możemy w szczególności dodać więcej soli lub soku z pomidorów. Wskazane jest, aby ugotowana zupa odstała przynajmniej 30 minut, po których można ponownie zweryfikować jej smak i ewentualnie doprawić.

    Rada

    Raczej ostrożnie obchodźmy się z solą. Jeśli używamy bulionu z kostki, prawdopodobnie będzie on bardziej słony niż bulion własnej roboty, ale i tak zawsze trzeba to zweryfikować. Lepiej dodać na początku mało soli i doprawić zupę na koniec, aniżeli ją przesolić.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Kulinarna Pokusa

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis