Pierogi leniwe tradycyjne

    Pierogi leniwe tradycyjne

    1polubienie
    45min.


    Zrobione przez 6 osób

    Pyszny obiad lub kolacja, szybki i zawsze wychodzi :)

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g twarogu (ja zawsze używam Bileuch półtłusty)
    • 3 jajka
    • 4 dkg miękkiego masła
    • 16 dkg mąki
    • mąka do podsypywania
    • masło
    • cukier
    • bułka tarta

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. W misce dokładanie mieszamy ser Bieluch, jajka, miękkie masło i mąkę.
    2. Następnie na blacie robimy wałeczki z ciasta i kroimy na małe romby (jak kopytka). Pamiętamy o podsypywaniu mąką.
    3. Pokrojone pierogi wrzucamy na wrzątek i od chwili wypłynięcia gotujemy jeszcze 3 minuty.
    4. W oddzielnym garnuszku robimy polewkę, czyli rozpuszczamy masło, dosypujemy cukier i bułkę tartą.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis