Sałatka z ziemniaków i pesto

    Sałatka z ziemniaków i pesto

    1polubienie
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Młode ziemniaki połączone z pomidorkami koktajlowymi i pesto. Sałatka na zimno jest dobrym dodatkiem do mięs obiadowych.

    Yoaline Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 kg małych młodych ziemniaków
    • 9 łyżek oliwy
    • 1 pęczek dymki
    • 30 dkg pomidorków koktajlowych
    • 2 pęczki bazylii
    • 5 dkg startego parmezanu
    • 1 ząbek czosnku
    • 10 dkg orzeszków piniowych
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Ziemniaki wyszorować i gotować przez 20 minut w osolonej wodzie. Wystudzić i obrać ze skórek. Pokroić w talarki.
    2. 1 łyżkę oliwy rozgrzać na patelni i podsmażyć na niej dymkę posiekaną w talarki.
    3. Podsmażoną cebulkę wymieszać z talarkami ziemniaków i połówkami pomidorków koktajlowych.
    4. Przygotować pesto: posiekaną bazylię zmiksować z pozostałą oliwą, parmezanem, ząbkiem czosnku i orzeszkami piniowymi. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
    5. Pesto dodać do ziemniaków i delikatnie wymieszać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis