Pieczeń z cielęciny z bakaliami

    Pieczeń z cielęciny z bakaliami

    1polubienie
    1godz.40min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Pieczeń cielęca z bakaliami, tylko dla wielbicieli mięs podawanych na słodko. Podawać z ryżem jaśminowym.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 1,5 kg cielęciny na pieczeń
    • sól i pieprz do smaku
    • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
    • 150 g masła
    • 250 ml słodkiej śmietanki
    • 8 małych jabłuszek (winne w smaku)
    • 1 łyżka rodzynek
    • 1 łyżka cukru
    • 1 płaska łyżeczka cynamonu
    • 5 dkg konfitury z rajskich jabłek
    • 5 dkg migdałów
    • 5 dkg orzechów laskowych
    • 2 dkg startej gorzkiej czekolady
    • 1/2 laski wanilli
    • 1 łyżka konfitury wiśniowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.10min.  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Mięso oczyścić, usunąć błonę, natrzeć solą, pieprzem i posypać gałką muszkatołową.
    2. W rondlu roztopić masło i obsmażyć mięso na rumiano. Następnie podlać śmietanką i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C.
    3. Mięso piec przez 70 minut, co 15 minut podlewając je wytwarzającym się sosem.
    4. Jabłuszka umyć, przekroić na połówki i wydrążyć gniazda nasienne. Konfiturę z jabłuszek rajskich wymieszać z rodzynkami, cukrem i cynamonem. Farszem napełnić jabłuszka. Piec w piekarniku przez 10 minut w temp. 180 stopni C.
    5. 5 minut przed końcem pieczenia mięsa dodać do niego sparzone i obrane ze skórki migdały, orzechy, startą czekoladę, wanilię i konfiturę wiśniową.
    6. Tak przygotowane mięso pokroić na porcje i polać sosem. Podawać z pieczonymi jabłuszkami.

    rada

    Czas przygotowania: 30 min + czas pieczenia 70 min Porcja dla 5-6 osób

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis