Pierożki z ziemniakami i groszkiem z curry

    Pierożki z ziemniakami i groszkiem z curry

    1polubienie
    1godz.10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pierożki z ciasta francuskiego, z nadzieniem z ziemniaków i groszku doprawionych curry. Sycące i ciekawe w smaku - mała odmiana od tradycyjnych pierogów ruskich.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    • 350 g ziemniaków
    • 100 g mrożonego groszku
    • 1 średnia cebula
    • 2 łyżki oleju ryżowego
    • 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • sól i pieprz do smaku
    • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
    • 2 łyżki posiekanej kolendry
    • 1 jajko

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Ciasto francuskie wyjąć z lodówki na godzinę przed przyrządzaniem dania.
    2. Ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Gotować w osolonej wodzie przez ok 10 minut, następnie dodać do nich mrożony groszek. Odcedzić po minucie.
    3. Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę, zeszklić na rozgrzanym oleju. Następnie dodać curry i wymieszać.
    4. Do cebuli dodać ugotowane ziemniaki z groszkiem, doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem, papryką i posiekaną kolendrą. Farsz odstawić do wystudzenia.
    5. Ciasto francuskie podzielić na 4 równe kwadraty i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    6. Na połówce każdego prostokąta ułożyć farsz, przykryć drugą połówką i docisnąć brzegi.
    7. Jajko rozkłócić widelcem i posmarować kwadraty.
    8. Piec przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis