Tartinki nadziewane pastą z fety

    Tartinki nadziewane pastą z fety

    1polubienie
    45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ziołowa pasta z fety na spodzie z kruchego ciasta francuskiego. Szybka w przygotowaniu przekąska na imprezę.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 12 tartinek

    • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
    • 100 g fety
    • 1 pęczek natki pietruszki
    • 2 łyżki orzeszków piniowych
    • 1 ząbek czosnku
    • 4 łyżki oliwy
    • 8 pomidorków koktajlowych
    • świeżo mielony pieprz
    • listki lubczyku lub natki pietruszki do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Ciasto francuskie wyciągnąć z lodówki godzinę przed przyrządzaniem dania.
    2. Po tym czasie rozłożyć na blacie i złożyć na pół, dokładnie docisnąć.
    3. Z ciasta wykroić kieliszkiem lub małą szklanką 12 okręgów.
    4. Krążki ciasta ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piec na rumiano przez 15 minut.
    5. Do miseczki pokruszyć fetę, dodać posiekaną natkę pietruszki, orzeszki piniowe i przeciśnięty przez praskę czosnek i oliwę. Wymieszać i zmiksować blenderem na gładką masę.
    6. Na ostudzone krążki ciasta francuskiego nakładać łyżeczką masę z fety. Udekorować połówkami pomidorków koktajlowych i natką pietruszki lub lubczykiem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis