Kotlety schabowe z pieczarkami

    Kotlety schabowe z pieczarkami

    1polubienie
    1godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Kotlety schabowe zapiekane z warzywami z dodatkiem cykorii i sosu ziołowego. Wyśmienicie smakuje z sałatą.

    Yoaline Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 kotlety schabowe
    • sól i pieprz do smaku
    • 8 średnich pieczarek
    • 1 czerwona cebula
    • 3 łyżki oleju ryżowego
    • 12 pomidorków koktajlowych
    • cykoria
    • Sos ziołowy
    • 100 ml oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka octu winnego
    • 1 ząbek czosnku
    • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • 1 łyżka kaparów z zalewy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Kotlety schabowe rozbić, posypać solą i pieprzem.
    2. Pieczarki obrać ze skórki i pokroić w plasterki lub małe ćwiartki.
    3. Cebulę obrać i pokroić w ósemki.
    4. W rondlu (który można później wstawić do piekarnika) rozgrzać olej ryżowy i usmażyć na małym ogniu mięso z dwóch stron.
    5. Następnie dodać pieczarki i cebulę i dusić przez 5 minut.
    6. Mięso z warzywami wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i zapiekać przez 30-40 minut. 10 minut przed końcem dodać umyte pomidorki koktajlowe.
    7. Przygotować sos: oliwę wymieszać z octem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, natką pietruszki i posiekanymi kaparami. Doprawić solą i pieprzem.
    8. Mięso ułożyć na listkach cykorii i obłożyć upieczonymi warzywami. Sos podawać osobno.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    damian2n
    autor:
    0

    Zrobiłem wedle przepisu. Smaczne i fajne - 14 maj 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis