Zupa krem z cukinii z płatkami migdałowymi

    Zupa krem z cukinii z płatkami migdałowymi

    2polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Cukiniowo - ziemniaczana zupa krem z dodatkiem uprażonych płatków migdałowych. Zupa jest bardziej sycąca jeżeli podamy do niej grzanki lub groszek ptysiowy.

    Yoaline Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 duże cukinie
    • 3 średnie ziemniaki
    • 1 litr bulionu warzywnego
    • 3 łyżki gęstej śmietany 18%
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżki płatków migdałowych
    • 2 kromki chleba tostowego (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Cukinie umyć i pociąć na małą kostkę.
    2. Ziemniaki obrać i pokroić w małą kostkę.
    3. Do bulionu wrzucić pokrojone ziemniaki i cukinię, gotować na średnim ogniu około 30-40 minut, aż warzywa będą miękkie.
    4. Ugotowane warzywa zmiksować blenderem na gładką masę, dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem i wymieszać.
    5. Jeżeli zupa będzie zbyt gęsta, można dodać ok. 1/2 szklanki wody.
    6. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.
    7. Zupę rozlać do talerzy i posypać płatkami migdałowymi.
    8. Opcjonalnie można podawać z grzankami (pieczywo pokrój w kostkę i zrumień na 2 łyżkach oliwy) lub groszkiem ptysiowym.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis