Twaróg domowej roboty

    Twaróg domowej roboty

    12polubień
    25min.


    Zrobione przez 88 osób

    Mama moich polskich przyjaciół dała mi ten przepis wiele lat temu. Robiła go przez lata w swoim domu, a przedtem w dzieciństwie jadała go w Polsce. Jest to prosty domowy biały ser. Szybko się psuje, więc należy go zjeść w ciągu tygodnia (jeśli się tak długo utrzyma...). Jeśli użyje się go do pieczenia, topi się bardzo pięknie. Jest to doskonały miękki ser na przekąski.

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 3 l pełnotłustego mleka
    • szczypta soli
    • 1 duża cytryna

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Mleko wlać do dużego garnka i wymieszać z odrobiną soli. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aby zapobiec przypalaniu się na dnie garnka.
    2. Gdy mleko zacznie się gotować (małe bąbelki pojawią się najpierw na krawędziach), zdjąć z ognia. Wlać do mleka sok z całej cytryny i wymieszać. Mleko zacznie się ścinać. Poczekać 5 do 10 minut, aż całkiem się zsiądzie.
    3. Wyścielić sito lub durszlak etaminą (np. kilkoma warstwami gazy) i wylać mleko na tkaninę. To, co na niej zostanie - to ser. Odlana ciecz to serwatka. Niektórzy zbierają serwatkę do picia, ale ja ją wylewam. Zebrać razem brzegi materiału wokół sera i wycisnąć najwięcej serwatki jak tylko się da. Powstały ser zawinąć w folię lub włożyć do szczelnego pojemnika. Przechowywać w lodówce.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis