Wątróbka cielęca z cytryną

    Wątróbka cielęca z cytryną

    1polubienie
    6dni1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Bardzo lubię dania z wątróbki drobiowej, ale to danie obiadowe z wątróbki cielęcej z marynowaną cytryną bardzo przypadło mi do gustu.

    Yoaline Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 25 dkg cytryn (bez skórki)
    • sól do smaku
    • 150 ml oliwy
    • 4 łyżki ketchupu
    • 2 łyżki musztardy (może być ostra)
    • 500 ml mleka 3,2%
    • 50 dkg wątróbki cielęcej
    • 1 łyżka curry
    • 1 łyżka słodkiej sproszkowanej papryki
    • 2 dkg mąki
    • tłuszcz do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +6dni odstawienie  ›  Gotowe w: 6dni1godz. 

    1. Cytryny obrać ze skórki i pokroić w plasterki, usunąć pestki. Posypać odrobiną soli i ułożyć w słoju. Szczelnie zakręcić i odstawić na 3-4 dni w temperaturze pokojowej.
    2. Po 3-4 dniach cytryny zalać wrzącą oliwą, dodać ketchup i musztardę, zakręcić i odstawić na kolejne 2 dni.
    3. Wątróbkę umyć, oczyścić z błon i pokroić w plastry. Namoczyć na 2 godziny w mleku.
    4. Wyjąć z mleka, oprószyć curry, papryką i mąką i smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na rumiano.
    5. Do usmażonej wątróbki dodać zamarynowaną cytrynę z marynatą i dusić około 5 min. pod przykryciem na małym ogniu.
    6. Następnie wątróbkę przełożyć do żaroodpornego naczynia i zapiekać 15 minut w temp. 180 stopni C.
    7. Podawać z ziemniakami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis