Krem czekoladowy ala Irish Cream

    Krem czekoladowy ala Irish Cream

    1polubienie
    45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszny krem czekoladowy na bazie budyniu, z dodatkiem likieru Baileys. Pyszny deser, najlepiej podany z bitą śmietaną.

    Yoaline Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 ml mleka 3,2%
    • 1 torebka budyniu czekoladowego
    • 4 łyżki cukru
    • 100 ml likieru Baileys
    • 10 dkg gorzkiej czekolady
    • 20 dkg śmietany kremówki 30%
    • 15 dkg gęstego jogurtu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +20min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. W 200 ml mleka rozprowadzić proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka dodać rozmieszany proszek budyniowy i zagotować energicznie mieszając, aby nie powstały grudki.
    2. Do gorącego budyniu dodać likier i startą na tarce czekoladę. Dokładnie wymieszać.
    3. Przełożyć do pucharków i schłodzić.
    4. Śmietankę ubić na sztywno i na koniec dodać jogurt, delikatnie wymieszać i zalać schłodzony krem. Odstawić do lodówki na 20 minut.

    rada

    Czas przygotowania: 40 min + 20 min chłodzenia Porcja dla 4 osób

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis