Krem mokka z orzechami

    Krem mokka z orzechami

    1polubienie
    1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Delikatny krem kawowo-karmelowy z dodatkiem orzechów. Idealny jako deser lub jako masa do przełożenia biszkoptu.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 650 ml mleka 3,2%
    • 1 budyń karmelowy
    • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    • 4 łyżeczki cukru
    • 30 dkg posiekanych orzechów laskowych
    • 20 dkg śmietanki kremówki 30%

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. W 250 ml mleka rozpuścić proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotować z kawą i cukrem. Do gotującego się mleka wlać rozmieszany proszek budyniowy i energicznie mieszając zagotować. Ostudzić.
    2. Posiekane orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni.
    3. Do zimnego budyniu dodać uprażone orzechy i delikatnie wymieszać.
    4. Śmietanę ubić na sztywno i podzielić na dwie porcje. Jedną porcję dodawać stopniowo do masy budyniowej delikatnie mieszając.
    5. Gotowy krem rozłożyć do pucharków i udekorować pozostałą bitą śmietaną. Schłodzić w lodówce.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis