Tradycyjne amerykańskie krążki cebulowe

  • 7komentarzy
  • 32polubienia
  • 30min.

Jest to przepis, który dostałam od byłego pracownika popularnej restauracji z fast foodem. Chrupiące panierowane krążki cebuli w profesjonalnym wykonaniu!

Jean Marie

Składniki

ilość porcji: 3 

  • 1 duża cebula pokrojona na plastry grubości 0,5 cm
  • 155 g (1 i 1/4 szklanki) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 235 ml (1 szklanka) mleka (lub zależnie od potrzeb)
  • 80 g (3/4 szklanki) bułki tartej
  • szczypta soli przyprawowej do smaku
  • 1 l oleju do smażenia (lub zależnie od potrzeb)

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

  1. Rozgrzać olej we frytkownicy do 185°C.
  2. Porozdzielać plastry cebuli na krążki i odłożyć. W małej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
  3. Obtoczyć dokładnie krążki cebuli w przygotowanej mące i odłożyć. Do reszty mąki wbić jajko, wlać mleko i starannie wymieszać wszystko widelcem. Zanurzać krążki cebuli w cieście, a następnie rozkładać na metalowej kratce (np. na wyjętym z piekarnika ruszcie), aż nadmiar ciasta obcieknie. Metalową kratkę można umieścić na arkuszu folii aluminiowej, aby ułatwić sobie sprzątanie. Bułkę tartą wysypać na talerz i dokładnie obtoczyć w niej po kolei wszystkie krążki. Za każdym razem strzepywać nadmiar okruchów. Panierka powinna trzymać się bardzo dobrze.
  4. Smażyć w głębokim tłuszczu po kilka pierścieni na raz przez 2 do 3 minut, aż nabiorą złotego koloru. Wyjmować na papierowy ręcznik, aby obeschły. Doprawić solą przyprawową i podawać.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (7)

MyImagination
autor:
99

krótszy czas gotowania. Wszystko fajnie.. Tylko ja połączyłam jajko, mąkę, mleko i proszek do pieczenia razem... rozrobiłam gęstą masę i obtaczałam, później tylko w bułce i do frytkownicy.... Efekt ten sam, a czasu i pracy mniej :D - 06 kwi 2011

santana51
autor:
28

super wspaniałe poprostu - 20 mar 2011

Allrecipes
autor:
9

Margareta: ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Powodzenia! - 06 sty 2013

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie