Tradycyjne amerykańskie krążki cebulowe

    Tradycyjne amerykańskie krążki cebulowe

    50polubień
    30min.


    Zrobione przez 1395 osób

    Jest to przepis, który dostałam od byłego pracownika popularnej restauracji z fast foodem. Chrupiące panierowane krążki cebuli w profesjonalnym wykonaniu!

    Składniki
    ilość porcji: 3 

    • 1 duża cebula pokrojona na plastry grubości 0,5 cm
    • 155 g (1 i 1/4 szklanki) mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 jajko
    • 235 ml (1 szklanka) mleka (lub zależnie od potrzeb)
    • 80 g (3/4 szklanki) bułki tartej
    • szczypta soli przyprawowej do smaku
    • 1 l oleju do smażenia (lub zależnie od potrzeb)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać olej we frytkownicy do 185°C.
    2. Porozdzielać plastry cebuli na krążki i odłożyć. W małej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
    3. Obtoczyć dokładnie krążki cebuli w przygotowanej mące i odłożyć. Do reszty mąki wbić jajko, wlać mleko i starannie wymieszać wszystko widelcem. Zanurzać krążki cebuli w cieście, a następnie rozkładać na metalowej kratce (np. na wyjętym z piekarnika ruszcie), aż nadmiar ciasta obcieknie. Metalową kratkę można umieścić na arkuszu folii aluminiowej, aby ułatwić sobie sprzątanie. Bułkę tartą wysypać na talerz i dokładnie obtoczyć w niej po kolei wszystkie krążki. Za każdym razem strzepywać nadmiar okruchów. Panierka powinna trzymać się bardzo dobrze.
    4. Smażyć w głębokim tłuszczu po kilka pierścieni na raz przez 2 do 3 minut, aż nabiorą złotego koloru. Wyjmować na papierowy ręcznik, aby obeschły. Doprawić solą przyprawową i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (9)

    MyImagination
    autor:
    116

    krótszy czas gotowania. Wszystko fajnie.. Tylko ja połączyłam jajko, mąkę, mleko i proszek do pieczenia razem... rozrobiłam gęstą masę i obtaczałam, później tylko w bułce i do frytkownicy.... Efekt ten sam, a czasu i pracy mniej :D - 06 kwi 2011

    autor:
    33

    super wspaniałe poprostu - 20 mar 2011

    Allrecipes
    autor:
    11

    Margareta: ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Powodzenia! - 06 sty 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis