Sałatka dyniowa z fetą

    Lekka sałatka z dynią, serem feta i orzeszkami piniowymi, pachnąca miętą i pietruszką. Idealnie nadaje się na przystawkę.

    mar_janna

    Dolnośląskie, Polska
    Zrobione przez 2 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 300 g dyni bez skórki
    • 2 łyżki oleju
    • 1 łyżka orzechów piniowych
    • garść rukoli
    • 2 łyżki oliwy
    • 1 łyżka octu z białego wina (lub soku z cytryny)
    • 100 g sera typu feta
    • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    • 1 łyżka posiekanej świeżej mięty

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Dynię bez skórki pokroić w kostkę i smażyć przez 3-4 min na rozgrzanym oleju. Usmażoną dynię odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
    2. Orzechy piniowe uprażyć na suchej patelni.
    3. Rukolę umyć i osuszyć.
    4. Oliwę wymieszać z octem.
    5. Na talerze przełożyć dynię, posypać rukolą, pokruszonym serem feta, polać oliwą i wszystko posypać uprażonymi orzeszkami i ziołami.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (7)