Sałatka dyniowa z fetą

    Sałatka dyniowa z fetą

    1polubienie
    35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Lekka sałatka z dynią, serem feta i orzeszkami piniowymi, pachnąca miętą i pietruszką. Idealnie nadaje się na przystawkę.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 300 g dyni bez skórki
    • 2 łyżki oleju
    • 1 łyżka orzechów piniowych
    • garść rukoli
    • 2 łyżki oliwy
    • 1 łyżka octu z białego wina (lub soku z cytryny)
    • 100 g sera typu feta
    • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    • 1 łyżka posiekanej świeżej mięty

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Dynię bez skórki pokroić w kostkę i smażyć przez 3-4 min na rozgrzanym oleju. Usmażoną dynię odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
    2. Orzechy piniowe uprażyć na suchej patelni.
    3. Rukolę umyć i osuszyć.
    4. Oliwę wymieszać z octem.
    5. Na talerze przełożyć dynię, posypać rukolą, pokruszonym serem feta, polać oliwą i wszystko posypać uprażonymi orzeszkami i ziołami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis