Tofu Agedashi

    Tofu Agedashi

    1polubienie
    15min.


    Zrobione przez 93 osoby

    Bardzo prosta wersja japońskiego dodatku do sushi. Podawać z potrawami smażonymi w woku, z ryżem, szpinakiem „goma ae" lub z innymi potrawami z dalekiego wschodu.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 340 g bardzo twardego tofu
    • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 2 szklanki oleju do smażenia
    • 2 posiekane dymki
    • 2 łyżki sosu hoisin

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Pokroić tofu na 12 kostek. Wysypać mąkę ziemniaczaną na talerz lub płytką miskę i dokładnie obtoczyć w niej tofu.
    2. Rozgrzać tyle oleju, aby kostki tofu były w nim zanurzone do połowy. Smażyć kostki na gorącym oleju po 3 do 5 minut z każdej strony, aż staną się chrupiące. Odsączyć na ręczniku papierowym.
    3. Posypać tofu dymką i skropić sosem hoisin. Podawać natychmiast.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis