Winne gruszki z rokpolem

    Winne gruszki z rokpolem

    1polubienie
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Wytrawny deser z gruszek gotowanych w białym z miodem winie i zapiekanych z serem pleśniowym typu rokpol.

    Yoaline Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 6 twardych gruszek
    • sok z jednej cytryny
    • 3/4 szklanki białego wytrawnego wina
    • 1/3 szklanki płynnego miodu
    • 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru
    • 4 łyżki białego octu winnego
    • 200 g sera pleśniowego typu rokpol
    • 5 dkg orzechów włoskich

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Gruszki obrać ze skórki i wydrążyć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały.
    2. W garnku zagotować na małym ogniu wino z miodem, następnie dodać imbir i ocet.
    3. Do gotującego się wina delikatnie włożyć gruszki i gotować na małym ogniu 10 minut. Odsączyć.
    4. W naczyniu żaroodpornym ułożyć połówki gruszek, do wgłębienia w każdej z nich włożyć po kawałku sera rokpol.
    5. Zapiekać przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
    6. Kilka minut przed końcem pieczenia posypać gruszki orzechami włoskimi.

    rada

    Czas przygotowania: 30 min Porcja dla 6 osób

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis