Bakłażany w stylu greckim

    Bakłażany w stylu greckim

    2polubienia
    1godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszne bakłażany zapiekane z serem feta, podawane z tradycyjnym greckim sosem tzatziki. Doskonałe na przystawkę.

    Yoaline Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 3 

    • 2 bakłażany
    • olej do smażenia
    • 100 g sera feta
    • 1 łyżeczka świeżej bazylii
    • 1 łyżeczka tymianku
    • 4 łyżki oliwy
    • Sos tzatziki
    • 1 świeży ogórek
    • 1 szklanka jogurtu greckiego
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 łyżka octu winnego
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +20min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Bakłażany umyć i pokroić wzdłuż na plastry o grubości 1 cm. Posolić i odstawić na 15-20 minut, aż puszczą sok. Następnie opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć.
    2. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć bakłażany na złoty kolor z dwóch stron.
    3. W żaroodpornym naczyniu ułożyć plastry usmażonego bakłażana i równomiernie pokruszyć ser feta.
    4. Potrawę posypać poszatkowanymi ziołami, skropić oliwą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 20 minut.
    5. Ser feta powinien się stopić i zezłocić.
    6. Przygotować sos: ogórek umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach - zostawić na chwilę aż puści sok, odcedzić.
    7. Wymieszać ogórek z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, octem winny, oraz solą i pieprzem.
    8. Upieczone bakłażany podawać na ciepło z sosem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis