Grillowany miodowy kurczak

    Grillowany miodowy kurczak

    1polubienie
    2godz.40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Grillowane piersi z kurczaka marynowane w miodzie, do przyrządzenia na działce lub w domu. Można podawać z pieczywem lub frytkami.

    Yoaline Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 pojedyncze filety z kurczaka
    • 4 gałązki pomidorków koktajlowych
    • 2 łyżeczki świeżego rozmarynu
    • Marynata
    • 2 łyżki płynnego miodu (lipowego lub wielokwiatowego)
    • 1 łyżka łagodnej musztardy
    • 3 łyżki oleju
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
    • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
    • Tłuszcz do wysmarowania patelni grillowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +2godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 2godz.40min. 

    1. W naczyniu wymieszać miód, musztardę, olej, sól, pieprz i natkę pietruszki.
    2. Do marynaty włożyć piersi z kurczaka i dokładnie je obtoczyć w marynacie. Przykryć i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc (najkrócej na 2 godz.).
    3. Zamarynowane mięso grillować na grillu przez 10-12 minut z każdej strony. W przypadku przygotowania mięsa na patelni, należy ją posmarować lekko olejem i rozgrzać, mięso grillować na średnim ogniu.
    4. Pomidorki koktajlowe umyć, nie odrywać z gałązek. Skropić odrobiną oliwy i grillować posypane rozmarynem na aluminiowych tackach aż do momentu, w którym będą miękkie.
    5. Kurczaka podawać z upieczonymi pomidorkami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis