Sałatka z kurczakiem i imbirem

    Sałatka z kurczakiem i imbirem

    1polubienie
    1godz.30min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Pikantna sałatka z ugotowanym kurczakiem, imbirem, trawą cytrynową i papryczką chilli. Smaki kuchni tajskiej.

    Yoaline Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 1/2 pęczka włoszczyzny (seler, pietruszka, marchew, nać pietruszki)
    • 2 łodygi trawy cytrynowej
    • 3 cm świeżego imbiru
    • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
    • 2 limonki
    • 4 łyżki tajskiego sosu rybnego
    • 2 łyżki brązowego cukru
    • 1 mała czerwona cebula
    • 1/2 pęczka szczypiorku
    • 1/2 małej główki białej kapusty
    • 2 średnie marchewki
    • 2 małe papryczki chilli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. W garnku przygotować wywar: do 1,5 l wrzątku dodać oczyszczoną włoszczyznę, trawę cytrynową i imbir. W wywarze ugotować piersi z kurczaka.
    2. Limonki wycisnąć i sok wymieszać z sosem rybnym, brązowym cukrem i posiekaną w drobną kostkę czerwoną cebulą i szczypiorkiem. Sos odstawić na 10 minut.
    3. Kapustę poszatkować, marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Papryczki chilli pokroić w bardzo drobną kostkę.
    4. Warzywa wymieszać z sosem, dodać pokrojone w kostkę mięso i chilli.
    5. Przed podaniem sałatkę schłodzić w lodówce.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis