Sałatka z kuskusem z warzywami

    Sałatka z kuskusem z warzywami

    1polubienie
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Sałatka o orientalnym smaku, z suszonymi pomidorami, czerwoną fasolą i oliwkami. Polecam na imprezy.

    Yoaline Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 szklanka kuskusu
    • 1,5 szklanki wody
    • 1 długi ogórek szklarniowy
    • 8 suszonych pomidorów z zalewy
    • 1/2 czerwonej papryki
    • 1/2 zielonej papryki
    • 1/2 żółtej papryki
    • 3 łyżki czarnych oliwek bez pestek
    • 1 puszka czerwonej fasoli
    • 1/2 pęczka szczypiorku
    • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • Sos do sałatki
    • 6 łyżek oliwy
    • 2 łyżki octu z białego wina
    • 1 ząbek czosnku
    • 1/2 łyżeczki kmniku
    • 1/2 łyżeczki oregano
    • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Kuskus wsypać do wysokiej miski i zalać 1,5 szklanki gorącej wody, przykryć i odstawić aż wchłonie cały płyn. Ostudzić.
    2. Ogórka i suszone pomidory pokroić na małe kawałki.
    3. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, usmażyć na patelni grillowej posmarowanej olejem a następnie pokroić w grube paski (średnica około 2,5 cm).
    4. Fasolę odsączyć z zalewy.
    5. Oliwki pokroić w plasterki.
    6. Szczypiorek poszatkować.
    7. Zimny kuskus delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami sałatki.
    8. Do oliwy dodać ocet, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, dokładnie wymieszać i polać sałatkę. Wymieszać.
    9. Przed podaniem sałatkę schłodzić w lodówce.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis