Szybkie i łatwe smażone ziemniaczki

    Szybkie i łatwe smażone ziemniaczki

    1polubienie
    30min.


    Zrobione przez 357 osób

    Szybki sposób na chrupiące ziemniaki z patelni. Doskonałe jako dodatek do obiadu, do ryb i mięs. Można oprószyć ulubionymi ziołami.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 3 średnie ziemniaki pokrojone w drobną kostkę
    • 3 łyżki masła lub margaryny
    • 1 szczypta soli i pieprzu do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Pokrojone ziemniaki wypłukać w zimnej wodzie i odsączyć.
    2. Roztopić masło lub margarynę w dużej patelni na średnim ogniu, dodać ziemniaki i wymieszać, aż dobrze pokryją się tłuszczem. Doprawić solą i pieprzem. Przykryć pokrywką i smażyć przez 10 minut. Zdjąć pokrywkę i smażyć przez kolejne 10 minut, często obracając, aż się przyrumienią i będą chrupiące ze wszystkich stron.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis