Pyszne racuchy z owocami

    Pyszne racuchy z owocami

    1polubienie
    30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Lekkie racuszki z sezonowymi owocami (można dodać maliny, truskawki, borówki) i gęstym jogurtem, polane miodem. Pycha.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • Składniki na ciasto
    • 250 g mąki
    • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    • 6 łyżek drobnego brązowego cukru
    • 2 jajka
    • 600 ml gęstego jogurtu (bałkański lub grecki)
    • 2 łyżki oliwy
    • Dodatki
    • olej do smażnia
    • 400 g owoców sezonowych (maliny, truskawki, borówki, jagody itp.)
    • 6 łyżek płynnego miodu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Przygotować ciasto: mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem.
    2. Jajka rozkłócić, wymieszać z połową jogurtu i oliwą.
    3. W dużej misce trzepaczką połączyć składniki mokre z mąką. Masa powinna być jednolita, bez grudek.
    4. Na patelni rozgrzać olej do smażenia i nakładać małe porcje ciasta łyżką. Smażyć na małym ogniu na złoty kolor z dwóch stron.
    5. Usmażone racuszki układać na ręczniku papierowym aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
    6. Na talerzach rozłożyć racuszki i podawać udekorowane jogurtem z owocami i polane miodem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis