Kurczak w panierce z parmezanu z warzywami

    Kurczak w panierce z parmezanu z warzywami

    1polubienie
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Kruchy panierowany kurczak podawany na ciepłych warzywach z sałatą. Doskonałe danie na lekki obiad lub kolację.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 pojedyncze filety z kurczaka
    • 2 białka
    • 6 łyżek tartego parmezanu
    • 40 dkg młodych ziemniaków
    • 20 dkg zielonej fasolki szparagowej
    • 20 dkg bobu
    • 3 łyżki oliwy
    • 3 łyżki octu z białego wina
    • sól i pieprz do smaku
    • 1/2 opakowania mixu sałat

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Filety oczyścić, umyć i oprószyć solą i pieprzem.
    2. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, parmezan wysypać na osobny talerz.
    3. Filety panierować najpierw w białku a następnie w parmezanie, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około 20 min. aż panierka będzie złocista.
    4. Fasolkę i bób ugotować w osolonej wodzie.
    5. Ziemniaki umyć, pokroić w kostkę i ugotować.
    6. Ugotowane warzywa odcedzić, fasolkę pokroić w kawałki o długości około 4 cm.
    7. Ciepłe warzywa wymieszać ze sobą, dodać ocet i oliwę. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Rozłożyć na talerze.
    8. Sałatę umyć i osuszyć, posypać nią przygotowane wcześniej warzywa.
    9. Upieczonego kurczaka pokroić w kawałki i rozłożyć na wierzchu warzyw.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis