Jesienne warzywa na ostro

    Jesienne warzywa na ostro

    1polubienie
    30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Warzywa na ciepło ze świeżymi ziołami - można podawać jako osobne danie np. z grzankami lub jako dodatek do mięsa.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 cukinie (zielona i żółta)
    • 3 papryki (zielona, żółta i czerwona)
    • 4 mięsiste pomidory
    • 1 duża cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 3 łyżki oleju
    • 1 płaska łyżeczka cukru
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżki octu z białego wina
    • 2 łyżki posiekanych świeżych ziół (bazylia, natka pietruszki)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Warzywa umyć. Cukinię pokroić w paski, paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
    2. Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać w drobną kostkę.
    3. W wysokim garnku rozgrzać olej i podsmażyć cebulę z czosnkiem.
    4. Następnie dodać pokrojoną cukinię i paprykę, dusić pod przykryciem około 7 min. Na końcu dodać pokrojone pomidory. Dusić przez kolejne 5 min.
    5. Całość doprawić solą, pieprzem, cukrem i octem. Dodać pokrojone zioła.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis