Ziołowe pierożki

    Ziołowe pierożki

    1polubienie
    1godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Kwadratowe pierożki z delikatnym farszem ziołowym. Najbardziej smakują mi na ciepło polane masłem i z dodatkiem suszonych pomidorów.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • Ciasto
    • 2 szklanki mąki
    • 1 jajko
    • szczypta soli
    • 1/2 szklanki letniej wody
    • Farsz
    • 60 dkg białego sera mielonego
    • 4 łyżki posiekanych ziół (rozmaryn, tymianek, pietruszka, bazylia)
    • 1 surowe żółtko
    • 3 łyżki kwaśnej śmietany 12%
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 łyżka masła
    • 1 łyżka posiekanej cebulki
    • sól i pieprz do smaku
    • Dodatkowo
    • pół słoika pomidorów suszonych z zalewy
    • 4 łyżki masła czosnkowego lub ziołowgo

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Przygotować ciasto: na stolnicę przesiać mąkę, dodać jajko, sól i stopniowo w miarę zagniatania dolewać letniej wody. Ciasto powinno być elastyczne. Czas wyrabiania ciasta to około 10 minut.
    2. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na czas przygotowania farszu.
    3. Mielony biały ser dokładnie wymieszać z ziołami, żółtkiem, śmietaną i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Na maśle zeszklić cebulkę i dodać do farszu. Farsz doprawić solą i pieprzem.
    4. Ciasto wyciągnąć z lodówki i podzielić na dwie części. Rozwałkować i na jednym placku układać w równym rzędzie po dwie łyżeczki farszu. Odstęp pomiędzy porcjami farszu powinien być w odległości około 5 cm.
    5. Ciasto z poukładanym farszem nakryć drugim plackiem ciasta i przycisnąć tak aby powstały poduszeczki.
    6. Pierożki porozcinać radełkiem na równe kwadratowe części.
    7. Pierożki gotować w osolonej wodzie przez 2-3 minuty od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Wyciągać z garnka łyżką cedzakową.
    8. Pomidory odsączyć z zalewy i pokroić na mniejsze kawałeczki. Masło roztopić i lekko przyrumienić.
    9. Ugotowane pierogi posypać pokrojonymi pomidorami i roztopionym masłem ziołowym.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis