Kurczak z fasolką szparagową z patelni

    Kurczak z fasolką szparagową z patelni

    1polubienie
    35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Szybkie danie z fasolki szparagowej z kurczakiem i grzybami. Zazwyczaj podaję je z zarumienionym chlebem tostowym.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 50 dkg fasolki szparagowej zielonej
    • 15 dkg świeżych boczniaków (lub suszonych grzybów mun)
    • podwójny filet z kurczaka
    • 2 średnie twarde pomidory
    • 2 łyżki oleju do smażenia
    • sól i pieprz do smaku
    • 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru
    • 1 łyżeczka mielonej kolendry
    • 5 łyżek sosu sojowego
    • 4 kromki chleba tostowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Fasolkę szparagową umyć i obciąć ogonki, pociąć na 5 cm kawałki i ugotować w osolonej wodzie (około 15 min.).
    2. Fasolkę przelać zimną wodą aby zachowała kolor.
    3. Boczniaki umyć i oczyścić, obciąć nóżki. Pociąć w grube paski (około 2 cm). Grzybki mun namoczyć w gorącej wodzie, po 15 min odsączyć i pociąć w paski.
    4. Mięso opłukać, oczyścić i pociąć w cienkie paski (około 1 cm).
    5. Na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć mięso na dużym ogniu aż się zarumieni, następnie dodać grzyby i smażyć razem przez kilka minut.
    6. Usmażone mięso doprawić solą, pieprzem, imbirem i kolendrą, dodać sos sojowy. Zmniejszyć ogień i wszystko razem dusić pod przykryciem przez kilka minut.
    7. Do mięsa dodać ugotowaną fasolkę szparagową i pomidory pokrojone w małe ćwiartki.
    8. Wszystko razem dusić jeszcze pod przykryciem przez 2-3 minuty, delikatnie mieszając aby pomidory się nie rozpadły.
    9. Chleb zarumienić w tosterze i podawać wszystko na ciepło.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis