Blok czekoladowy

    Blok czekoladowy

    1polubienie
    12godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Blok, który świetnie nadaje się do postawienia na stół z okazji urodzin, imienin czy świąt. Przygotowanie tego przysmaku nie zajmuje wiele czasu a zapewniam, że posmakuje całej rodzinie :)

    Malutka1997 Staffordshire, England, Wielka Brytania

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • 4 łyżki gorzkiego kakao
    • 1 szklanka cukru
    • 1/2 szklanki mleka
    • 250 g masła lub margaryny
    • 2 szklanki mleka w proszku
    • opcjonalnie orzechy, bakalie, rodzynki, kawałki owoców

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +12godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 12godz.20min. 

    1. Do garnka wsypujemy kakao i cukier oraz wlewamy mleko i dodajemy masło.
    2. Stawiamy garnek na małym ogniu i mieszamy składniki do momentu aż połączą się w jednolitą masę (nie doprowadzić do zagotowania).
    3. Ściągamy garnek z ognia i miksując lub szybko mieszając masę dodajemy stopniowo mleko w proszku tak aby masa była jednolita i zgęstniała (kiedy dodamy całe mleko w proszku można wsypać i pomieszać nasze dodatki).
    4. Gotową masę przelewamy do blachy na ciasto i wsadzamy do lodówki. Po 12 godzinach chłodzenia się w lodówce blok powinien stwardnieć i być gotowy do zjedzenia :) Smacznego :D

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis