Sernik z borówkowym crème brûlée

    Sernik z borówkowym crème brûlée

    1polubienie
    11godz.


    Zrobione przez 2 osoby

    Tym razem jednak postanowiłam połączyć moje ulubione desery w jedną całość. Wyszło przepysznie. Podwójna przyjemność. Czego można chcieć więcej :-)

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tortownica

    • 200 g ciasteczek maślanych (mogą być czekoladowe)
    • 50 g migdałów
    • 1 łyżka roztopionego masła
    • 500 g twarogu sernikowego
    • 500 g serka mascarpone
    • 1 szklanka cukru
    • 11 jajek (5 całych jajek + 6 żółtek)
    • 1 tabliczka białej czekolady
    • 100 ml śmietanki 30%
    • 500 g borówek
    • 400 ml śmietanki 36%
    • brązowy cukier do karmelizacji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  +8godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 11godz. 

    1. Piekarnik nastawić na 180° (góra dół bez termoobiegu).
    2. Ciasteczka włożyć do małego woreczka i rozgnieść (najlepiej tłuczkiem do mięsa). Migdały pokroić i dodać do ciastek.
    3. Masło roztopić i dodać na masy. Całość wymieszać.
    4. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować masłem i wyłożyć masę z ciastek. Wyrównać i włożyć do lodówki na ok 10-15 minut.
    5. W tym czasie przygotować masę serową. Twaróg sernikowy i mascarpone wyłożyć do większego naczynia. Zmiksować, dodać pół szklanki cukru. W trakcie miksowania dodawać 5 całych jajek, miksując po dodaniu każdego przez chwilę. Na końcu dodać 1 żółtko. Miksować do uzyskania jednolitej masy.
    6. Czekoladę roztopić razem ze śmietanką 30%. Dodawać do niej po kolei po 1 łyżce masy serowej. Następnie dolać czekoladę powoli do masy serowej miksując na małych obrotach.
    7. Masę wylać na ciasteczkowy spód. Piec w piekarniku przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120° i piec przez 40 minut.
    8. Gdy sernik będzie się piekł, przygotować crème brûlée. Borówki podgrzać w garnku, aż zaczną puszczać sok i zrobią się miękkie. Następnie całość zblendować.
    9. W drugim garnku podgrzać pół szklanki cukru (można dać mniej) ze śmietanką 36%. Zdjąć z ognia w momencie zagotowania.
    10. 5 żółtek miksować, ale bardzo krótko, mają się tylko ze sobą połączyć. Dodać do nich śmietankę. Najlepiej na początku po jednej łyżce. Dodać borówki. Wszystko razem wymieszać.
    11. Sernik wyciągnąć z piekarnika i odczekać 10 min. Wyłożyć na niego crème brûlée i wstawić do piekarnika na 1 godzinę.
    12. Studzić stopniowo. Najpierw uchylić drzwiczki piekarnika i odczekać chwilę, następnie wysunąć sernik na kratce z piekarnika aż w końcu całkowicie wyłożyć. Powinien schładzać się w lodówce minimum całą noc, wtedy uzyska prawidłową konsystencję.
    13. Przed podaniem posypać sernik brązowym cukrem i skarmelizować przy pomocy palnika. Jeżeli ktoś nie posiada, można ten element ominąć, bez cukru jest również znakomity.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    mój blog kulinarny

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis