Sernik z borówkowym crème brûlée

    Sernik z borówkowym crème brûlée

    (0)
    1polubienie
    11godz.


    Zrobione przez 2 osoby

    Tym razem jednak postanowiłam połączyć moje ulubione desery w jedną całość. Wyszło przepysznie. Podwójna przyjemność. Czego można chcieć więcej :-)

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tortownica

    • 200 g ciasteczek maślanych (mogą być czekoladowe)
    • 50 g migdałów
    • 1 łyżka roztopionego masła
    • 500 g twarogu sernikowego
    • 500 g serka mascarpone
    • 1 szklanka cukru
    • 11 jajek (5 całych jajek + 6 żółtek)
    • 1 tabliczka białej czekolady
    • 100 ml śmietanki 30%
    • 500 g borówek
    • 400 ml śmietanki 36%
    • brązowy cukier do karmelizacji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  +8godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 11godz. 

    1. Piekarnik nastawić na 180° (góra dół bez termoobiegu).
    2. Ciasteczka włożyć do małego woreczka i rozgnieść (najlepiej tłuczkiem do mięsa). Migdały pokroić i dodać do ciastek.
    3. Masło roztopić i dodać na masy. Całość wymieszać.
    4. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować masłem i wyłożyć masę z ciastek. Wyrównać i włożyć do lodówki na ok 10-15 minut.
    5. W tym czasie przygotować masę serową. Twaróg sernikowy i mascarpone wyłożyć do większego naczynia. Zmiksować, dodać pół szklanki cukru. W trakcie miksowania dodawać 5 całych jajek, miksując po dodaniu każdego przez chwilę. Na końcu dodać 1 żółtko. Miksować do uzyskania jednolitej masy.
    6. Czekoladę roztopić razem ze śmietanką 30%. Dodawać do niej po kolei po 1 łyżce masy serowej. Następnie dolać czekoladę powoli do masy serowej miksując na małych obrotach.
    7. Masę wylać na ciasteczkowy spód. Piec w piekarniku przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120° i piec przez 40 minut.
    8. Gdy sernik będzie się piekł, przygotować crème brûlée. Borówki podgrzać w garnku, aż zaczną puszczać sok i zrobią się miękkie. Następnie całość zblendować.
    9. W drugim garnku podgrzać pół szklanki cukru (można dać mniej) ze śmietanką 36%. Zdjąć z ognia w momencie zagotowania.
    10. 5 żółtek miksować, ale bardzo krótko, mają się tylko ze sobą połączyć. Dodać do nich śmietankę. Najlepiej na początku po jednej łyżce. Dodać borówki. Wszystko razem wymieszać.
    11. Sernik wyciągnąć z piekarnika i odczekać 10 min. Wyłożyć na niego crème brûlée i wstawić do piekarnika na 1 godzinę.
    12. Studzić stopniowo. Najpierw uchylić drzwiczki piekarnika i odczekać chwilę, następnie wysunąć sernik na kratce z piekarnika aż w końcu całkowicie wyłożyć. Powinien schładzać się w lodówce minimum całą noc, wtedy uzyska prawidłową konsystencję.
    13. Przed podaniem posypać sernik brązowym cukrem i skarmelizować przy pomocy palnika. Jeżeli ktoś nie posiada, można ten element ominąć, bez cukru jest również znakomity.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    mój blog kulinarny

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis